Skip to main content

De succesformule in Raalte

By 24 januari 2020Eerste Divisie, Voorpagina

Het is januari en bij Kwiek uit Raalte wordt al gesproken over de titel in de eerste divisie. De voorsprong van de ongeslagen formatie van hoofdtrainer Tonio van Rhee is zeven punten. “Het kan tegen BFC al raak zijn.”

Advertentie

Een jaar geleden kwam Van Rhee opeens voor de ploeg te staan. “Jan Majoor besloot op te stappen. Ik was als keeperstrainer aan de ploeg verbonden en werd doorgeschoven. Pas in de promotiepoule werden we uitgeschakeld door Volendam”, legt de hoofdtrainer van Kwiek uit Raalte uit.

Onder van Rhee en Henk Woudstra maakt Kwiek een ongekend seizoen door. Sinds de voorbereiding is de ploeg uit het Oosten ongeslagen. “We hebben al onze duels gewonnen. Oefenwedstrijden, in de beker en competitie. Ik tel er 28”, denkt de trainer/coach na. Runner-up BFC heeft zeven punten minder dan de lijstaanvoerder.

Handbalgekke omgeving
Kwiek is een begrip in Nederland. Veel goede speelsters genoten hun opleiding in de handbalgekke omgeving Raalte. Een aantal jaar geleden degradeerde Kwiek uit de eredivisie en moest het op een niveau lager een herstart maken. Van Rhee: “Er hebben wisselingen binnen het bestuur plaatsgevonden. Een grote en voltallige groep vrijwilligers is zeer enthousiast over de prestaties van het eerste team. Ze ondersteunen promotie naar de eredivisie.”

Advertentie

“Het belangrijkste vind ik niet onze ongeslagen status”

Van Rhee draait er niet om heen. “De top-2 van de eerste divisie promoveert rechtstreeks. Door onze voorsprong en vooral het spel dat we laten zien mag ons dit niet meer ontgaan. Het belangrijkste vind ik niet onze ongeslagen status, maar het spelplezier dat we blijven uitstralen. Ik kan veertien basisspelers inzetten en iedereen wil tot het gaatje gaan.”

Gezonde situatie
“In de zomer is het grootste gros gebleven en van Dalfsen zijn twee speelsters over gekomen. Zo is iedere positie dubbel bezet. Speelsters zijn aan elkaar gewaagd, waardoor er hard getraind wordt. Het is een heel homogene groep. Ook buiten het veld gaan de meiden met elkaar om. Als staf proberen we ze wekelijks uit te dagen. Ook krijgen ze iedere week techniektraining van Peter Portengen”, legt Van Rhee uit.

“De club is er weer klaar voor eredivisiehandbal te spelen”, weet Van Rhee zeker. “Al onze jeugdteams spelen op landelijk niveau. De C, B en A-junioren doen het heel goed. Daarnaast strijdt de reserveploeg in de tweede divisie mee om de titel. Een gezonde situatie.”

Februari
Door de hoofdtrainer, groep en het bestuur in Raalte wordt al gerept over de eredivisie. Dat zal zonder Van Rhee gebeuren. “Ik heb al in december besloten na dit seizoen te stoppen. Het kost me teveel tijd. De groep verdient iemand die ze verder kan brengen. Ik heb het bestuur veel tijd gegeven op zoek te gaan naar een goede opvolger”, zegt Van Rhee. “We zijn weer het uithangbord in de regio.”

“We zijn weer het uithangbord in de regio”

Dit weekend gaat Kwiek op bezoek bij Westsite. In de hoofdstad kunnen de Overijsselaars de twintigste competitiezege op rij boeken. “Als we daarin slagen en BFC morst punten komt het kampioenschap heel dichtbij. Dan kan het begin februari in eigen huis tegen BFC al raak zijn.”

Advertentie