Skip to main content

De wereldtitel van Oranje staat vanaf vandaag op het spel

By 1 december 2021Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

In de speelstad van Oranje Torrevieja klinkt vanavond om 20:30 bij Spanje – Argentinië het eerste fluitsignaal van het WK 2021. De wereldtitel van Nederland staat op het spel.

Advertentie

Twee jaar geleden wist de nationale ploeg in het Japanse Kumamoto de wereldbeker te winnen. In de eindstrijd was Oranje met 29-30 te sterk voor Spanje. Met een strafworp maakte Lois Abbingh Nederland voor het eerst wereldkampioen.

Nog minstens twee en een halve week mogen de Oranjedames de wonderlijke titel dragen. Op zondag 19 december wordt in de WK-finale opnieuw om de wereldbeker gespeeld. Vanuit poule D gaat de formatie van interim-bondscoach Monique Tijsterman, haar eerste grote eindtoernooi, de titel proberen te verdedigen.

Kruisen met Noorwegen
In Kumamoto stond de nationale ploeg nog onder leiding van de Fransman Manu Mayonnade. Na de valse start tegen Slovenië (26-32 nederlaag) volgden onder meer zeges op Servië, Noorwegen en Zuid-Korea. In de halve finale ontdeed een ontketend Oranje zich van toenmalig Olympisch kampioen Rusland.

Advertentie

In de groepsfase in Torrevieja komt de titelhouder achtereenvolgens Puerto Rico, Oezbekistan en Zweden tegen. De top-3 gaat door naar de hoofdfase. De groep van Nederland gaat kruisen met poule C waar onder meer Noorwegen en Roemenië zitten. Alleen de beste twee landen per hoofdgroep plaatsen zich voor de laatste acht van het WK in Spanje.

Polman wel, Amega niet
Twee jaar geleden konden de Oranjedames zich twee nederlagen in de hoofdfase veroorloven. Van Duitsland en Denemarken werd verloren. Daarna volgden drie knappe WK-zeges op rij waardoor het goud naar Estavana Polman, uitgeroepen tot MVP van het toernooi in Kumamoto, en consorten ging.

Laatstgenoemde is er ook in Spanje bij. Polman komt net terug van een knieblessure en mist wedstrijdritme, maar Tijsterman neemt de joker toch mee. Wereldkampioen Delaila Amega moet door een zware kwetsuur aan haar knie vanuit huis het eindtoernooi volgen. Verder missen ook Jessy Kramer, Martine Smeets (beide gestopt) en Annick Lipman (gepasseerd) ten opzichte van het vorige WK in Torrevieja.

Ziggo Sport en YouTube
Op vrijdag om 18:00 begint voor Nederland de weg naar titelprolongatie. Puerto Rico is de eerste hobbel. Ziggo Sport zendt de partij uit. Om 20:30 treffen groepsgenoten Zweden en Oezbekistan elkaar. Deze en andere wedstrijden op het wereldkampioenschap zijn mogelijk op YouTube te zien.

Advertentie