Skip to main content

De wonderlijke vlucht van Zomerdijk en VZV

By 1 november 2019november 2nd, 2019Eredivisie, Voorpagina

Runner-up VZV neemt met het seizoen een meer stevige plaats in de eredivisie in. De club uit ’t Veld is terug aan de top. Doelvrouw Amber Zomerdijk (24) heeft tussen de palen de ontwikkeling van heel dichtbij meegemaakt. “Niet alleen het eerste team presteert heel goed, maar ook alle ploegen daaronder.”

Advertentie

Als tiener stapte Amber Zomerdijk over van Con Zelo uit thuisdorp Waarland naar VZV. “Ik kwam in de selectie van Noord-Holland Noord en ze wilden dat ik meer ging trainen. Eerst ben ik keeperstrainingen in ’t Veld gaan volgen. Toen ik 13 was ben ik overgestapt”, legt de doelvrouw uit.

In het rood-wit debuteerde Zomerdijk in de tweede divisie in de hoofdmacht. “We hebben onder verschillende trainers flink gestoeid in die klasse. Vaak werden we tweede of derde. Promotie bleef lang uit”, herinnert ze zich. “In derby’s tegen ZAP en VVW zakten we vaak door het ijs. We konden de druk niet aan. Tot Betty Plasmeijer voor de groep kwam.”

Op stoom
“Betty heeft veel oog voor het groepsproces. Dat heeft ons snel vooruitgeholpen”, legt Zomerdijk uit. “Betty was het type trainer dat je individueel vooruit wilde helpen door het gesprek met je aan te gaan. Ze wist je vertrouwen te geven. Zo gingen we ook als groep veel beter spelen. Iedereen ging voor elkaar door het vuur. We wisten eindelijk te promoveren naar de eerste divisie.”

Advertentie

“Onder Betty werd het teamproces de centrale focus”

Eenmaal op stoom was VZV nauwelijks af te stoppen. “Waar we in de tweede divisie veel moeite hadden met promoveren, ging ons dat in de eerste divisie een stuk beter af. We maakten een heel goed seizoen door en doordat DOS zich terugtrok uit de eredivisie mochten we zonder play-offs te spelen meteen omhoog. Onder Betty werd het teamproces de centrale focus. Het bleek de sleutel. Het ging van een leien dakje.”

Meerjarenplan
Sinds 2016 zijn Zomerdijk en consorten actief op het hoogste niveau van Nederland. “De manier waarop we op dit moment meedraaien in de top van de eredivisie heeft me verbaasd”, is Zomerdijk eerlijk. Rolf Schulte helpt VZV op het podium. “De club heeft de dameskant erg goed weten te faciliteren. We werken met een krachtprogramma en er is een meerjarenplan geschreven. Dat werkt heel goed samen. De clubleiding weet precies waar we naartoe kunnen gaan. Dat maakt me trots.”

“Niet alleen het eerste team presteert heel goed, maar ook alle ploegen daaronder. Het tweede draait hoog mee in de tweede divisie en alle jeugdploegen staan in de landelijke competitie bovenaan. Ik vind dat heel mooi om te zien. Ik vind het ook heel leuk om met de keepster onder me aan de slag te gaan en hen vooruit te helpen. Ergens lijkt het trainersvak me heel interessant”, verklapt Zomerdijk.

Spelereprijs
Vorig seizoen eindigde VZV als derde in de eredivisie. Zomerdijk werd tot haar grote verrassing uitgeroepen tot beste keepster van de competitie. “Ik zou liegen als ik zeg dat, dat niet goed heeft gevoeld”, grinnikt ze. “Een beetje een bekroning voor mijn harde werken en alles wat ik heb laten zien. Ik stop veel energie in de trainingen en wedstrijden. Eigenlijk ben ik veel te energiek voor een keepster. Ik probeer mijn ploeggenoten zo goed mogelijk op te jutten. Ik wil niet alleen het meeste uit mezelf, maar ook bij iedereen om mij heen halen.”

“Ik heb ook best wel kunnen wennen aan de volgende stap”

De spelersprijs zette Zomerdijk aan het denken. Als tiener kwam ze bij VZV terecht en maakt de fraaie ontwikkeling van de Noord-Hollandse vereniging mee. Zou ze de rood-witten kunnen verlaten voor, bijvoorbeeld, een buitenlands avontuur? “Natuurlijk heeft dat in mijn hoofd rondgespookt. Mijn plek bij VZV voelt heel vertrouwd. Het is mijn club geworden. Je hebt het hele proces doorlopen en dat wil je niet zo maar loslaten. Maar ik heb ook best wel kunnen wennen aan de volgende stap.”

VOC
“Een lastige keuze”, verzucht ze. “Maar ik hecht ook veel waarde aan iedereen om me heen. Teamgenoten, vrienden en familie. Daarnaast zit ik in het laatste jaar van mijn studie Verpleegkunde en ben ik al aan het werk in het ziekenhuis. Veel lijkt in de huidige situatie te kloppen.”

Tussen de palen in ’t Veld. Daar voelt Amber Zomerdijk zich thuis. “We kunnen een gooi doen naar de titel”, laat ze los. De eerste slag, twee weken geleden in Amsterdam tegen VOC, verloor VZV (32-23). “We konden vijftig minuten mee. Dat moet een heel uur worden. Het maakt ons mentaal sterker. De strijd met VOC is nog niet gestreden.”

Druk
“Een seizoen als deze heb ik bij VZV nog niet meegemaakt. We weten wedstrijden met overtuiging te winnen. We hebben V&L met twaalf punten verschil verslagen. Dat is ons nog niet overkomen. Het brengt druk met zich mee. Iedere wedstrijd, wie er ook tegenover ons komt te staan, telt. Ik hoop dat we kunnen groeien en de focus vasthouden. Dan kunnen we verrassen, denk ik”, besluit Zomerdijk.

Foto: Tina Kolthof

Advertentie