Skip to main content

Deze knopen heeft Johansson voor het WK doorgehakt

By 7 november 2023Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Zeventien Oranjedames hebben van bondscoach Per Johansson een uitnodiging voor het WK gekregen. Deze knopen heeft de Zweedse trainer drie weken voor de start van het wereldkampioenschap doorgehakt.

Advertentie

Linkerhoek: Bo van Wetering en Zoë Sprengers
Ook op het EK van vorig jaar het koppeltje op de flank. Waar de 24-jarige Van Wetering dit seizoen met Odense Håndbold uitkomt in de Champions League, laat collega Sprengers – 23 jaar – zich in de EHF European League zien. Zo is het duo nog relatief jong, maar tevens in bezit van de benodigde ervaring in Europa.

Linkeropbouw: Lois Abbingh, Kelly Dulfer en Estavana Polman
De beste bezette positie van de nationale ploeg. Abbingh en Dulfer behoren in de Champions League tot de bovenlaag. Terugkerend van een knieblessure zit ook Polman en bijvoorbeeld niet de talentvolle Kim Molenaar bij de definitieve wedstrijdgroep. Bondscoach Per Johansson heeft er vertrouwen in dat de spelbepaler van Rapid Bucuresti op het wereldkampioenschap een meerwaarde voor het Nederlands team kan worden.

Middenopbouw: Larissa Nusser en Inger Smits
De één terug na een blessure, de ander is de afgelopen jaren een grote dame in het shirt van het Nederlands team geworden. Met Nusser zit een echte verdeler van het spel in de WK-ploeg terwijl Smits, al twee jaar de aandrijver van landskampioen van Duitsland SG BBM Bietigheim, ook zeer doelgericht is. Een aangenaam duo op een cruciale positie.

Advertentie

Cirkel: Merel Freriks, Nikita van der Vliet en Tamara Haggerty
Freriks en Van der Vliet waren er ook een jaar geleden bij terwijl Haggerty namens Oranje op een groot toernooi gaat debuteren. Johansson lijkt na het stoppen van Danick Snelder met de keuze voor het drietal vooral defensief wat meer opties op de bank te willen hebben. Wie gaat samen met Dulfer dekken? Niet Harma van Kreij, want de speelster van Borussia Dortmund is afgevallen.

Rechteropbouw: Laura van der Heijden en Dione Housheer
Net als op de linkerhoek is ook dit tweetal al enige tijd vaste prik. Routinier Van der Heijden en Housheer, vanaf aankomende zomer bij topploeg Györ onder contract, zijn allebei schotgevaarlijk én hebben voor hun medespelers. Kwaliteit op de juiste plek.

Rechterhoek: Angela Malestein en Kelly Vollebregt
Door het stoppen van Debbie Bont op het aankomende WK niet drie, maar twee rechterhoekspelers in de ploeg. Malestein is al jaren basiskracht bij de nationale ploeg. In Denemarken zal Vollebregt de nummer twee zijn. Afgelopen zomer is de Zuid-Hollandse naar het Franse Neptunes de Nantes getransfereerd.

Doel: Yara ten Holte, Tess Lieder en Rinka Duijndam
Stelt Johansson zijn keuze voor onder de lat nog verder uit? In oktober liet hij Ten Holte, Lieder (foto) en Duijndam evenveel spelen en in de selectie van zeventien is plaatsgemaakt voor alle drie de doelvrouwen. Terwijl er maar eentje spelen kan. Een interessante concurrentiestrijd om in aanloop en tijdens het WK te volgen.

Foto: FotoReza

Advertentie