Skip to main content

Deze zes landen hebben zich voor de Olympische Spelen geplaatst

By 18 maart 2024Voorpagina

De afgelopen dagen is op drie verschillende plekken in Europa om startbewijzen voor de Olympische Spelen gespeeld. Deze zes landen laten zich in de zomer in Parijs zien.

Advertentie

In de pittige poule B met Kroatië, Oostenrijk en Algerije is Duitsland tweede geworden. Zo heeft het buurland, organisator van het OKT in Hannover, een startbewijs voor de Spelen te pakken.

Na een zege op Algerije (41-29) verloor Duitsland zaterdagmiddag van uiteindelijke groepswinnaar Kroatië waar Dagur Sigurðsson een succesvolle entree als bondscoach maakte: 30-33. Door op de slotdag van het kwalificatietoernooi Oostenrijk met 31-34 te verslaan, acht maal Renars Uscins en Julian Köster, barstte in Hannover het feest toch los.

Na teleurstellende negende plaats
Noorwegen heeft na een teleurstellende negende plaats op het EK teruggeslagen. In Hongarije rekenden de Scandinaviërs achtereenvolgens af met Portugal, het thuisland en Tunesië. Zo kan Noorwegen zich opmaken voor het zomerse eindtoernooi in Frankrijk.

Advertentie

Hongarije is ten koste van Portugal door naar de Spelen. De laatste pot in Tatabánya ging met 30-27 (16-16) naar de groen-roden waardoor Hongarije ten koste van de Portugezen geplaatst is. Met negen uit negen was rechterhoekspeler Imre Bence, aankoop van THW Kiel, in de cruciale partij belangrijk voor het thuisland.

Spanje en Slovenië
Spanje heeft op eigen bodem het voorbeeld van Noorwegen gevolgd. Waar de Europees kampioen van 2020 in januari al na de groepsfase van het EK naar huis moest, volgden afgelopen weekend op het OKT drie klinkende zeges. Spanje werd in een groep met runner-up Slovenië, Brazilië en Bahrein met zes punten poulewinnaar.

Zes landen waren al zeker van deelname aan de Olympische Spelen. Dat zijn titelhouder Frankrijk, Denemarken als wereldkampioen, Japan, Argentinië, Zweden en het beste land van Afrika: Egypte.

Foto: FotoReza

Advertentie