Skip to main content

Dit is alles wat je moet weten van het WK dat start

By 29 november 2023Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Het WK start vanavond. Dit is alles wat je van het 26ste wereldkampioenschap moet weten.

Advertentie

Drie landen
Het WK vindt in drie landen plaats: Denemarken, Noorwegen en Zweden. Oranje werkt de groepswedstrijden in Frederikshavn af. Het finaleweekend is tussen 15 en 17 december in Deens Herning.

Deelnemers
32 landen doen mee aan het mondiale eindtoernooi. Alle deelnemers zijn verdeeld over acht groepen van vier landen. Nederland zit samen met Argentinië, Congo en Tsjechië in poule H.

Titelhouder
Noorwegen verdedigt onder andere in eigen land de wereldtitel. In 2021 nam het sterkste land van Europa de titel over van Nederland. In de WK-finale in Spanje werd Frankrijk na een meesterlijke tweede helft geklopt: 22-29 (16-12).

Hoofdfase
De top-3 van iedere poule gaat door naar de main round. Uit vier hoofdgroepen komen twee beste landen naar voren die zich voor de kwartfinale plaatsen. Bij de laatste acht gaat het knock-outsysteem in.

Viaplay
Alle WK-wedstrijden zijn in Nederland op Viaplay te zien. Rond de wedstrijden van het Nederlands team komt de streamingdienst met een studioprogramma. Vanuit Hilversum wordt een voor-, tussen- en nabeschouwing uitgezonden.

Vanavond
Waar Nederland morgenavond voor het eerst in de baan komt, begint het WK vanavond al met vier wedstrijden. Om 18:00 is Korea – Oostenrijk en Brazilië – Oekraïne. Titelverdediger Noorwegen treft om 20:30 Groenland dat zich voor het eerst sinds 2001 weer voor het wereldkampioenschap heeft geplaatst.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie