Skip to main content

Doelman De Folter en Tachos krijgen huiswerk mee

Met 116 tegendoelpunten heeft promovendus Tachos de meest gepasseerde verdediging van de BENE-League. Michiel de Folter (21) heeft vaker moeten vissen dan hij lief is, maar op het hoogste niveau heeft de goalie inmiddels de juiste modus gevonden. “Ik zie dit als een heel mooi testjaar of ik het niveau aan kan.”

Advertentie

Tegen Hubo Handbal, LIONS en Volendam ging Tachos er met stevige cijfers af. Al hielden De Folter en consorten aan de laatste partij, 31-23, een veel minder zwaar gevoel over. “We zijn na wedstrijd twee gaan zitten en werken nu met subdoelen. Misschien gaan we geen wedstrijd winnen, maar toch moeten we alle duels in de BENE-League aangrijpen om te groeien”, steekt De Folter meteen van wal.

Vorig seizoen verloor Tachos in de eredivisie geen wedstrijd. “Alles ging vanzelf. Maar met hetzelfde trucje komen we in de BENE-League niet weg. Daar zijn we in de eerste twee wedstrijden achter gekomen”, aldus De Folter. “Ik verstijfde toen bijna van de spanning. Herkende mezelf niet. Na het kijken van wedstrijdbeelden ben ik mijn keeperswerk kritisch gaan analyseren. Veel te springerig, terwijl ik daar in de eredivisie succes mee had. Het moet anders. Ook de samenwerking met het blok moet beter.”

Veel schoten van dichtbij
“De spelers in de BENE-League zijn veel sneller, sterker en fitter. Als ik te vroeg beweeg leggen ze de bal zo in de lege hoek. Ze hangen een halve seconde langer in de lucht”, legt de doelman van Tachos uit. Tegen Hubo Handbal en LIONS kreeg hij veel schoten vanaf de zes meter. “Dat was voor mij heel vervelend. Maar wijzen naar elkaar doen we niet.”

Advertentie

“Er wordt bij Tachos niet gemord, dat is fijn. Het is een kracht van ons. We zijn niet snel boos op elkaar. Dat heeft ons vorig jaar de titel opgeleverd. Nu moeten we ervoor zorgen dat we iedere wedstrijd onze subdoelen behalen”, gaat De Folter verder. “Misschien pakken we geen punten, maar we leren veel en moeten iedere keer aanpoten. Dat is goed voor ons niveau. Later in de HandbalNL League mogen we om de plek in de BENE-League spelen.”

Een mooi testjaar
Op elfjarige leeftijd werd de student Psychologie lid van Tachos. “Na een week ben ik onder de lat terecht gekomen. Ik ben op sportgebied individualistisch ingesteld”, aldus De Folter. Al tien jaar lang fietst hij een paar keer per week naar de hal van Tachos. “Vijf minuutjes. Alleen bij Jong Oranje heb ik een ander tenue gedragen. Ik zie dit als een heel mooi testjaar of ik het niveau aan kan.”

“Is dit de plek waar ik hoor?”, vraagt De Folter zich af. De cijfers zitten tegen, maar daar maalt hij niet meer om. “Als ik de wedstrijd terugkijk weet ik dondersgoed wat beter moet. Het is aan mij om in samenwerking met de dekking aan te haken. Dat ging in de voorbereiding veel beter dan in de competitie. Nog zo’n leerpunt is dat we onder spanning moeten gaan presteren.”

Thuis tegen Visé
Veel tijd om uit te hijgen heeft Tachos niet, want dit weekend komt de kampioen van België Visé op bezoek in Noord-Brabant. “Zij hebben net als ons nog geen punt gepakt, dus in theorie maken we kans”, besluit De Folter. “We blijven realistisch. Het gat tussen de eredivisie en BENE-League is groot. Bij Visé speelt een aantal heel grote gasten. Daar hebben we het vaak moeilijk mee. Het gaat weer pittig worden, maar we moeten kijken of we opnieuw een stapje kunnen maken zodat we net als tegen Volendam met een goed gevoel van het veld kunnen.”

Foto: FotoReza

Advertentie