Skip to main content

Doelvrouw Erkens: “Inmiddels is handbal weer een uitlaatklep”

In de zomer had doelvrouw Femke Erkens (22) niet verwacht over kruisfinales in de eredivisie te spreken. Toch is voor haar sinds haar rentree binnen de lijnen en ook eredivisionist Velo een doel geworden.

Advertentie

Tijdens de hittegolf in augustus van het vorige kalenderjaar was Erkens clubloos en ook niet op zoek. “In januari 2022 ben ik bij Kwiek gestopt. Het viel allemaal niet meer te combineren met mijn stage in Dordrecht. Toen was het plezier in het spelletje echt wel weg. Het was te veel en toen ben ik naar Rotterdam verhuisd, omdat ik daar een baan kreeg”, zet de Zuid-Hollandse op een rijtje.

Keertje minder
Op een afstandje volgde Erkens de verrichtingen van haar oude club Kwiek in de eredivisie. “Ook heb ik Velo op de livestream bekeken”, vertelt de doelvrouw. In de zoektocht naar een nieuwe keepster waagde de nieuwkomer in de eredivisie een poging de goalie te lokken. “Als je toezegt mee te trainen weet je dat de verwachting dat je aansluit stijgt.”

Erkens besloot bij Velo terug te keren en vier maanden later staat ze met de club uit Wateringen op een knappe vierde plaats in de eredivisie. “Het onthaal bij Velo was heel warm waardoor ik me heel snel thuis heb gevoeld. Ik denk ook dat ik daardoor goede wedstrijden heb laten zien. Als het een keertje minder is, is dat ook ok√©. Dat is het verschil met enkele jaren geleden.”

Advertentie

Periode bij Dalfsen
Als 18-jarige keepte Erkens voor voormalig landskampioen Dalfsen. “Daar was het regime heel strak. Toen startte ik ook nog een studie. Als ik erop terugkijk vraag ik me echt af hoe ik het voor elkaar heb gekregen”, aldus Erkens. “Ik was ook streng voor mezelf en rekende het me erg aan als het minder ging. Inmiddels is handbal weer een uitlaatklep.”

“Als mens ben ik gegroeid waardoor het plezier binnen de lijnen terug is”, deelt Erkens enthousiast. Overdag is ze psychomotorisch therapeut in Dordrecht. “Het blijkt allemaal goed te combineren met werk. Veel teamgenoten bij Velo combineren beide zaken. We komen voor afleiding naar de training of wedstrijd.”

Gevaar van Velo
In Wateringen lijken ze, afgaande op de hoge notering op de ranglijst, de juiste mix tussen presteren en gezelligheid gevonden te hebben. Erkens: “We hebben heel veel plezier met elkaar en stralen dat ook uit. Tijdens een wedstrijd wil je dan ook hard voor elkaar werken. We hebben veel voor elkaar over en dat maakt ons gevaarlijk.”

“Waar dit kan eindigen?”, besluit de keepster. Na even denken: “We moeten eerst de kampioenspoule maar in. Dat is al nieuw voor de club. Uiteindelijk denk ik dat het halen van kruisfinales een mooi doel is.”

Foto: FotoReza

Advertentie