Skip to main content

Don en Destin duelleren: “Je voelt dat de kans om bij het Nederlands team aan te sluiten groeit”

Ze vechten elkaar niet de tent uit, maar opbouwers Don Hartog (22) en Destin van Dijk (21) gaan bij Aalsmeer wel voor dezelfde positie. Om aansluiting te vinden bij de A-ploeg is speelminuten maken voor de twintigers pure noodzaak. Voor het Handbal Inside Magazine sprak Stijn Steenhuis met de twee talenten.

Advertentie

Hartog en Van Dijk maken sinds het begin van dit kalenderjaar beiden deel uit van Nederland B en staan zo op de radar bij de leiding van het Nederlands team. “Dan heb je voor het eerst door dat er een opening richting Oranje is,” aldus Hartog, die al een tijdje jeugdinternational af is. Van Dijk vult aan: “Nu is het gat met de A-ploeg nog te groot, maar daar kan aan worden gewerkt.”

Naast Trainavicius en Benghanem
De langste van de twee, Van Dijk, speelde enkele jaren geleden nog voor Leidsche Rijn. “Ik heb altijd voor Aalsmeer gespeeld,” reageert Hartog. “Ik heb wel het gevoel dat de club altijd in me heeft willen investeren. Juist omdat ik een jongen van Aalsmeer ben. Sinds ik in de middagen talententrainingen bij de club ben gaan volgen, is het snel gegaan. Veel onder leiding van Wai Wong. Daarna vond ik de weg naar de topteams van de vereniging.”

In het huidige seizoen staat linkeropbouwer Hartog heel vaak naast Vaidas Trainavicius. “Ik zit heel goed bij de club. Het moment dat ik bij het eerste team ben gehaald, zit ook mee. Toen werden er net prijzen gepakt. Nu wissel ik speeltijd af met Tim Bottinga. Van Vaidas, Tim en ook van Samir Benghanem leer ik veel. Nee, ik heb niet het gevoel dat ik hier al weg moet om een volgende stap te maken.”

Advertentie

Samenwerking met spelersmakelaar
“Aalsmeer heeft de trainingsfaciliteiten op orde,” vervolgt Hartog. “Eten is geregeld, wassen kan bijna iedere dag op de club en het belangrijkste is dat er goede trainers rondlopen. Ook durven we elkaar te zeggen waar het op staat. Als het niet loopt, gaan we een uur met Bert (Bouwer, red.) en Wai Wong zitten. We ontwijken elkaar niet. Alles bij elkaar opgeteld maakt dat onze ploeg sterk.”

“Je vergeet nog het krachthonk dat erbij is gekomen te noemen,” voegt Van Dijk toe. Sinds hij het zwart-goud van Aalsmeer draagt, is hij het spelletje veel serieuzer gaan benaderen. Met Bottinga en ook Hartog voor zich zoekt Van Dijk vooral een manier om meer wedstrijdritme te krijgen. “Spelen is zo belangrijk. Dat zegt ook mijn spelersmakelaar Fabian van Olphen. Ik ben met hem gaan samenwerken, omdat ik in de toekomst wel naar het buitenland wil. Dan moet ik wel in actie komen. Zo is het ook.”

Trainen met competitiegenoten en concurrenten 
Van Dijk moet meer geduld hebben dan Hartog. “Als je maar één opbouwer voor je hebt, kijk je niet snel om je heen. Voor mij is de situatie anders dan voor Don,” is hij eerlijk. Hartog: “Een buitenlands avontuur is voor mij dan ook nog niet aan de orde. Ik ben nog maar 22 en kom in de BENE-League veel aan spelen toe. Ik vind het een aantrekkelijke competitie. Er loopt niet alleen talent rond, maar ook topspelers als Bartek Konitz. Verder weet ik ook nog niet hoe groot mijn mogelijkheden zijn.”

Veel meer dan tijdens de afgelopen seizoenen kijken Hartog en Van Dijk om zich heen. Hartog na de training met Nederland B op Papendal: “Je traint met concurrenten uit de competitie en kunt zien waar je ten opzichte van hen staat. Er kwam op de tweedaagse zo best wat venijn bij kijken. Natuurlijk wil je niet voor anderen onderdoen. Daarnaast kwam ook de bondscoach meekijken. Je voelt dat de kans om eens bij het Nederlands team aan te sluiten groeit.”

Destin van Dijk heeft eind februari besloten van club te wisselen. Hij speelt vanaf de zomer voor competitiegenoot Bevo. In Panningen wordt Hans van Dijk, vader van de linkeropbouwer, de hoofdtrainer. Voor het eerst gaan vader en zoon Van Dijk op het hoogste niveau samenwerken.

Nog minstens tien jaar
“Ik wil eerst de BENE-League kapot maken voor ik de grens over ga,” vervolgt Van Dijk, die contact blijft houden met Van Olphen. Hartog twijfelt minder. Wat moet bij hem beter? “Ik houd het nu nog geen hele wedstrijd vol. Dat moet me wel gaan lukken. Verder blijft de beste keuze maken, de juiste dingen op de juiste momenten doen, belangrijk. In de verdediging sta ik bij Aalsmeer vaak op twee. Daar ben ik tevreden over.”

De één een basisplaats, de ander het meest ambitieus. “Ik hoop nog minstens tien jaar te kunnen spelen,” besluit Hartog. Het laatste woord is voor Van Dijk: “We hebben de beste jaren nog voor ons. Ik ben benieuwd wat de toekomst gaat brengen.”

Het volledige interview met Don en Destin lezen? Word dan lid van het Handbal Inside Magazine en ontvang editie 24 meteen in huis.

Tekst: Stijn Steenhuis

Advertentie