Skip to main content

Door speelstijl en houding van Oranje besloot Olsson te solliciteren

Staffan Olsson moet officieel nog twee dagen wachten, maar staat nu al te trappelen aan de slag te gaan als bondscoach van de Oranjemannen. De Zweed is zo gecharmeerd van het Nederlands team – de nummer tien van het afgelopen EK – dat hij zelf solliciteerde bij de bond.

Advertentie

Toen afscheid werd genomen van Erlingur Richardsson nam de zaakwaarnemer van Olsson snel contact op met het NHV. Op Papendal wreven ze in hun handen, want niet alleen heeft de 55-jarige Zweed een rijk verleden als speler in de top. Acht jaar lang was hij assistent-coach van Zweden voor hij ook bij topclub PSG rondliep en uitkwam in de Champions League.

Tijdens een oefenduel tussen Oranje en Zweden in januari 2022 raakte Olsson zeer geïnteresseerd in de nationale ploeg. “De snelle speelstijl viel op evenals de aangename houding van de jongens in het team”, aldus Olsson tijdens het persmoment op Papendal.

Luxeprobleem
De oud-schutter van onder meer THW Kiel is in Nederland om kennis te maken met zijn staf. “Dan hoef ik als we in oktober samen komen niet ook hun namen te onthouden”, lacht Olsson. Hij oogt relaxt. Technisch directeur Serge Rink zit naast de nieuwe bondscoach: “We zochten een trainer/coach die het team een stapje verder kan brengen, maar ook oog heeft voor de ploeg die er nu al staat.”

Advertentie

“Een rustig type had onze voorkeur. Dat is gelukt met Staffan”, gaat Rink verder. Olsson is de eerste aanstelling van Rink. “De spelersraad heeft een grote rol gespeeld in de keuze van de bondscoach. We hadden na een sterk EK het luxeprobleem uit meerdere topkandidaten te kunnen kiezen. Er is gesproken met een top-3 en we hebben voor Staffan gekozen, omdat wij denken dat hij de ploeg in hun ontwikkeling kan helpen.”

Interessante leeftijdsstructuur
Na zijn periode in Parijs heeft Olsson na een pauze meerdere clubs in zijn thuisland Zweden als mentor ondersteund. Ook werkte hij als analist bij de Zweedse televisie. In die rol analyseerde hij Oranje, als oefenpartner van Zweden, begin dit kalenderjaar.

“Ik vind de leeftijdstructuur van de ploeg interessant. De topspelers hebben ervaring, maar kunnen ook nog veel leren. We moeten als staf proberen dat het aantal topspelers groeit. Als je op een eindtoernooi lang mee wil, kun je niet leunen op een paar toppers”, vertelt Olsson. “Als we daarin slagen kunnen we de Europese top aanvallen.”

In Den Bosch tegen België
In oktober staat Olsson voor het eerst als bondscoach van de Oranjemannen langs de lijn. Op 13 oktober wacht tijdens een EK-kwalificatieduel in Den Bosch België.

Foto: Henk Seppen

Advertentie