Dramatische eerste helft doet Oranje de das om

Het Nederlands damesteam heeft vanmiddag de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Spanje verloren met 32-29. De ploeg van bondscoach Henk Groener speelde een dramatische eerste helft (20-11), herstelde zich in de tweede helft, maar genoeg voor de overwinning was dat niet. Nederland kon door de nederlaag in het Spaanse Léon de ruime overwinning in de thuiswedstrijd geen goed vervolg geven. Oranje gaat nog wel aan de leiding in de poule en lijkt kwalificatie voor het EK niet meer mis te kunnen lopen.

Eerste helft
Nederland begon met een ietwat gewijzigde basisopstelling ten opzichte van het duel in Almere. Marieke van der Wal begon in het doel, Yvette Broch op de cirkel en Luciano en Smeets op de hoeken. Abbingh, Groot en van der Heijden vormde evenals in de thuiswedstrijd de opbouwrij. Kelly Dulfer startte in de dekking.

Spanje opende de score via een benutte penalty van Peña en een afstandsschot van Cabral, maar Nederland kwam via Luciano en Broch meteen weer op gelijke hoogte. De Spanjaarden hadden duidelijk iets goed te maken na de ruime nederlaag in Almere. De ploeg van bondscoach Duenas speelde fel en verdedigende een stuk offensiever in vergelijking met afgelopen woensdag. Via onder meer vier doelpunten van spelverdeelster Peña had Spanje na twaalf minuten al een voorsprong van 10-5 en was Henk Groener genoodzaakt een time-out te nemen. Hij riep zijn ploeg op om feller te verdedigen en de ruimtes kleiner te maken. Meteen na de time-out stopte van der Wal een schot uit de rechterhoek van López en had Oranje de kans om terug te komen in de wedstrijd. Via Nycke Groot lukte dit enigszins, maar door doelpunten van Cabral en Peña en een gemiste kans van Luciano breidde Spanje de voorsprong verder uit. Na twintig minuten was het verschil zes: 14-8 voor Spanje. Bij een 17-8 achterstand kwamen Snelder, Kramer en Wester in de ploeg. Na een doelpunt van Snelder nam de Spaanse bondscoach een time-out en met nog vier minuten te spelen probeerde Nederland de achterstand nog voor rust iets te verkleinen. Dit lukte echter niet. Polman tekende weliswaar voor de 17-10, maar via een benutte strafworp van Spanje en een tijdstraf voor Nycke Groot stond het na 28 minuten 19-10. Via van der Heijden en Manque was de ruststand 20-11 voor Spanje.

Tweede helft
In de tweede helft kwamen Angela Malestein en Sanne van Olphen in de ploeg bij Oranje. Via twee keer Peña en doelpunten van Abbingh, Malestein en van Olphen was de stand na 36 minuten 23-14. In overtal kwam Oranje via Snelder op 23-15 maar door een tijdstraf van Malestein kon Oranje niet lang profiteren van de overtalsituatie.

Na een doelpunt van Abbingh had Oranje bij 24-17 de kans om het verschil terug te brengen naar zes, maar Polman schoot haar penalty op de lat. Cabral zorgde even later met haar zevende en achtste doelpunt voor een 27-19 voorsprong en Henk Groener nam een time-out. Oranje schakelde over naar een 5-1 dekking met Yvette Broch als voorste verdedigster.

Oranje leek door deze wijziging iets stabieler te verdedigen en kwam aanvallend wat makkelijker tot goede kansen. Via drie doelpunten van Yvette Broch was de stand na 48 minuten 28-22. Het was reden voor de Spaanse bondscoach om een time-out te nemen. Na deze korte onderbreking maakt Abbingh de 28-23 en als Peña dan een twee minuten straf krijgt en Malstein de 28-24 erin schiet lijkt Oranje terug in de wedstrijd. Dit was echter van korte duur. Een twee minuten tijdstraf voor Kramer zorgt ervoor dat Spanje weer op een voorsprong van vijf kan komen. Als Abbingh dan de derde Nederlandse penalty mist is de stand met nog zes minuten te spelen 29-24.

Via Broch, Mangue, Malestein en López stond het na 57 minuten 31-26 en leek de overwinning voor de Spanjaarden niet meer in gevaar te komen. Jessy Kramer had inmiddels haar derde tijdstraf te pakken en kreeg dus de rode kaart getoond van de Deense scheidsrechters. Groot maakte er twee minuten voor tijd 31-28 van, maar spannend werd het niet meer. Diezelfde Groot miste nog een penalty en uiteindelijk bepaalde de sterk spelende Yvette Broch de eindstand op 32-29.