Een hoopgevend begin van Quintus

Door Peter Lotman – De handballers van Koornneef/Quintus hebben kennis gemaakt met een van de topploegen in de kampioenspoule. Ondanks de 33-27 nederlaag in Panningen tegen Bevo heerste er na afloop tevredenheid bij coach René Zwinkels en de spelers. Lang bleven de Westlanders in het spoor van de nummer drie van de Bene-League. ,,Een hoopgevende start.”

Het verschil tussen de teams uit de Europese competitie en de vaderlandse eredivisie is de laatste jaren groter geworden. Vooraf heerste dan ook de vrees, dat Quintus in het openingsduel van het veld zou worden gespeeld. Dat gebeurde dus niet en dat zorgde voor blije gezichten in het Heulse kamp. En ook ontvingen de Westlandse handballers complimenten van de Limburgse supporters.

Schutter Niels van Lier: ,,Dat deed ons goed. Twee jaar geleden was Bevo nog landskampioen. Dan is het niet makkelijk om daar te beginnen. Maar we kunnen tevreden zijn. En dan zijn de positieve verhalen van het Limburgse publiek leuk om te horen.”

Quintus hield in sporthal De Heuf lang stand. De start was uitstekend en vooral door breaks en uitgespeelde kansen was het halverwege de eerste helft knap 8-8. Via 11-9 en 11-11 bleef de schade bij de rust vervolgens beperkt tot twee doelpunten: 14-12. Coach Zwinkels: ,,Bevo scoorde veel uit snelle spelhervattingen en combinatiespel waar we niet veel grip op kregen. Het ging ook duidelijk een tandje of twee sneller dan we normaal gewend zijn.”

Ook na het wisselen bleef Quintus goed in het spoor van de Limburgers. Door balverlies en overhaaste beslissingen ging het vervolgens toch binnen tien minuten fout. De thuisclub liep via 20-16 uit naar acht doelpunten verschil, omdat Quintus ook een aantal malen in ondertal kwam te staan door tijdstraffen. Ook de organisatie in de verdediging was in die fase niet in orde. Zwinkels: ,,Dan merk je het verschil in effectiviteit. Bevo straft dat met al zijn routine onmiddellijk af.”

In de laatste tien minuten van het aantrekkelijke kijkspel herstelde de Heulse ploeg zich knap. Er werd weer met overleg gehandbald en dat kwam het spel ten goede. ,,Ik heb een sterk collectief gezien. Iedereen haalde een voldoende. Geen uitschieters naar boven of beneden,” kon Zwinkels tevreden constateren.

Verheugend voor Quintus was de rentree van aanvoerder Lex Dofferhoff na zijn blessure. Met negen fraaie doelpunten uit breaks en de hoek was hij weer helemaal terug op zijn oude niveau. Ook aanwinst Mark Broers (ex WHC) laat aanvallend steeds meer zien. De verdediging met Rens Reijgersberg, Niels van Lier, Chris de Bakker en Mitchell Verbraeken functioneerde prima. De beide keepers Sven en Lars Hemmes haalden een ruime voldoende. Zwinkels: ,,Iedereen wilde graag en dat zag je terug in het veld. Persoonlijk belang was ondergeschikt en dat was mooi om te zien.”

Doelpunten Quintus: Lex Dofferhoff (9), Ard Vollebregt (5), Niels van Lier (3), Collin de Vette (3), Mark Broers (3), Bob Kouwenhoven (2), Alex Koop en Chris de Bakker.