Skip to main content

“Een misser houdt me niet meer een week bezig”

By 15 december 2021december 17th, 2021Achtergrond, Artikelen, Competities, Eredivisie, Voorpagina

Ze komt van heel ver, maar Ilya Belgareh (24) handbalt weer met plezier. Bij V&L helpt de oud-jeugdinternational zichzelf en anderen. 

Advertentie

Als 19-jarige ruilde Belgareh V&L in 2017 in voor Metz Handball. In de zoektocht naar een talentvolle linkspoot had Yvette Broch de Franse topclub de Limburgse getipt. Een groot succes werd de transfer van Belgareh niet.

Door een zware knieblessure ging het over de grens in het eerste seizoen al mis. “Ik ging veel naar de fysio en stond na nog geen zes maanden alweer op het veld. Veel te vroeg”, blikt Belgareh terug. “In de zomer die volgde bleef ik veel trainen. En tussendoor maar steeds extra krachttraining en naar de fysio. Ik was kapot.”

Kwalijk nemen
Belgareh raakte overspannen en besloot niet alleen bij Metz Handball te stoppen, maar de hele sport de rug toe te keren. “Ik heb een jaar lang bij de psycholoog gelopen. Daar kreeg ik de begeleiding die bij Metz miste. Dat neem ik zo’n grote club kwalijk”, is ze kritisch. “Ondertussen kreeg ik weer pijn aan mijn knie, het bleek om een ontsteking te gaan. Maar daar waren ze bij Metz niet achter gekomen. Die spraken elkaar alleen maar tegen als het om mijn revalidatie ging.”

Advertentie

“Een erg nare periode”, biecht Belgareh kritisch op. Ze keerde terug naar eigen land en krabbelde met hulp van de psycholoog op. “Coach van V&L Edwin Janssen heeft me bijna iedere maand een berichtje gestuurd. Of ik niet eens mee zou willen trainen. Daar heb ik afgelopen lente aan toe gegeven. Van trainen kwam een oefenwedstrijd en toen ben ik het maar gaan proberen.”

Uitlaatklep
“In mijn tijd in Frankrijk moest van alles. De wedstrijd, trainen. Nu mag ik het veld op. Een groot verschil”, legt ze uit. “Een misser houdt me niet meer een week bezig. Een verademing. Handbal is weer mijn uitlaatklep. Dikke vinger als het niet lukt, denk ik nu.”

Belgareh lacht weer. Spelen bij V&L combineert ze met haar studie Organisatiewetenschappen in Tilburg. “Ik wil mijn diploma halen en zo lang mogelijk door blijven spelen. Ik hoef niet meer naar het buitenland. In de sport ga ik niet meer over mijn grenzen. Dat vertel ik de jonge meiden bij V&L ook.”

Mentale begeleiding
In het veld laat Belgareh steeds meer zien. Ook buiten de lijnen is een rol voor haar weggelegd. “Ik ben geen rolmodel, maar kan teamgenoten door mijn ervaring wel helpen”, vertelt Belgareh. “Ik vertel ze dat ze fouten mogen maken. Er moet geaccepteerd worden dat alles niet meteen lukt. De mening van omstanders is ook helemaal niet belangrijk. Wat ik verder zou willen meegeven? In mijn tijd op de HandbalAcademie lachten we mentale begeleiding weg, maar ik zou willen dat ik op die leeftijd vaker over mijn problemen gesproken zou hebben.”

Een vette doelstelling legt Belgareh zichzelf en V&L niet meer op. “We spelen goed, maar nemen de punten niet altijd mee”, relativeert de Limburgse. “We zijn ook nog heel jong. Dit weekend gaan we het gewoon weer proberen.”

Foto: FotoReza

Advertentie