Skip to main content

Een vrees minder: Roemeense ster ontbreekt tegen Nederland

By 9 december 2021Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Tijdens de eerste WK-partij in de hoofdfase hoeft Nederland niet voor Cristina Neagu uit te kijken. De Roemeense ster ontbreekt in Spanje.

Advertentie

Oranje opent vanmiddag om 15:30 de volgende ronde van het wereldkampioenschap tegen Roemenië. Kelly Dulfer en consorten zullen niet tegenover Neagu, viervoudig winnaar van de titel Speelster van de Wereld, staan.

De afgelopen jaren draaide het bij Roemenië allemaal om de 33-jarige linkeropbouwer van CSM Bucuresti. Voor het WK heeft Neagu bewust een stapje terug gedaan om pijntjes te laten helen. In 2022 zal de goaltjesdief er weer in de Champions League staan.

35-24
Een vrees minder voor Nederland dat twee punten tegen Roemenië nodig heeft om uitzicht te houden op de kwartfinale van het WK. Net als Zweden heeft Oranje drie punten meegenomen naar de hoofdfase. Noorwegen staat eerste met vier. De top-2 van de groep van zes gaat naar de laatste acht.

Advertentie

Op het vorige EK in Denemarken kwamen de aanstaande opponenten elkaar voor het laatst tegen. Een jaar geleden wisten de Oranjedames met 35-24 te winnen waardoor de nationale ploeg nog om plaats vijf in Europa mocht spelen.

Wel Crina Pintea
Het eindtoernooi in Denemarken was voor Roemenië de tweede op rij waar het land roemloos huiswaarts keerde. Het laatste succes van de wereldkampioen van 1962 komt alweer uit 2015 toen Roemenië brons pakte op het WK. Oranje met Nycke Groot en Yvette Broch haalde toen de finale.

Veel speelsters van Roemenië zijn net als Neagu actief in eigen land. Zo komt Tess Wester veel bekenden van onder meer Baia Mare, Ramnicu Valcea en Rapid Bucuresti tegen. De goalie van Oranje speelt sinds de zomer voor de Roemeense landskampioen CSM Bucuresti. Wester kan het schotpatroon van ploeggenoot Neagu even vergeten, wel moet de Noord-Hollandse rekening houden met de cirkelspeler van Roemenië: de sterke Crina Pintea van Champions League-winnaar Györ.

Ziggo Sport
Nederland – Roemenië begint om 15:30 en is te zien op het open kanaal van Ziggo Sport. Op zaterdag staat de nationale ploeg om 18:00 tegenover Kazachstan.

Advertentie