Skip to main content

Eenzijdige derby’s tonen noodzaak van samenwerking Haagse clubs

By 16 november 2016Eredivisie, Voorpagina

De revanche kwam er niet voor Hercules. Na de ruime overwinning in de competitie was Hellas ook in de beker veel te sterk. Met 33-12 veroverden de Hellenen de hegemonie in Den Haag.

Advertentie

Beide coaches keken anders tegen de derby’s aan. Maarten Roestenburg van Hercules zit in een lastige periode met blessures. “Wij werken bewust naar de nacompetitie toe. Dan moeten wij alle spelers fit hebben. Ik geef nu de jeugdige talenten bewust veel speeltijd. Dat kost misschien punten, maar daar hebben we op de langere termijn profijt van. De opzet van de beker vind ik belachelijk. Wij spelen elk jaar direct al tegen Hellas. Dat kan toch geen toeval zijn?”

BENE-League
Collega Giovanni Voskuil verkeert met zijn ploeg in een positieve flow na een serie gewonnen partijen. “Het zelfvertrouwen keert terug in het team. Jaren hebben ze tegen degradatie geknokt. Nu kijken we naar boven. De spelers voelen zich zeker, omdat ze fouten mogen maken. Ze moeten leren te kijken naar wat ze zelf en teamgenoten goed kunnen en dat verbeteren. Situaties herkennen in het veld en daar naar handelen. Handballen konden ze al, maar ze moeten meer in zichzelf geloven.”

Waar Hercules probeert zich via de nacompetitie straks in de eredivisie te handhaven, daar kijkt Hellas met een schuin oog naar de BENE-League in de toekomst. Voskuil: “Die ambitie is er zeker, maar dan zal de selectie versterkt moeten worden. We zijn bezig met interessante spelers voor volgend seizoen. Gasten die bij Hellas hebben gespeeld, terughalen bijvoorbeeld. Voorlopig richten we ons op de volgende wedstrijd in de competitie. En natuurlijk kijken we omhoog naar die bovenste plaatsten.”

Advertentie

Één topteam
Ondanks de grote rivaliteit ziet zowel Roestenburg als Voskuil dat er in Den Haag iets moet gebeuren. “We zitten op één lijn als het gaat om de toekomst van het mannenhandbal in Den Haag”, zei Roestenburg. En Voskuil: “We hebben dezelfde ideeën. Niet zo verwonderlijk, want we realiseren ons allebei dat er wat moet gebeuren om tegengas aan Quintus te kunnen geven.” “Gebeurt er niets, dan raken wij onze spelers steeds kwijt aan het Westland en spelen we allebei elk jaar tegen degradatie”, is de zorg van Roestenburg.

Al eerder is geprobeerd de Haagse clubs bij elkaar te brengen in één topteam. Ook WHC zou daarin een rol kunnen spelen. Sentimenten, vooral bij de achterban, vormden in het verleden een te groot obstakel. Dat het wél kan, bewees het samenwerkingsverband Lions in Limburg tussen Sittardia, V&L en BFC.

Misschien dat de coaches Voskuil en Roestenburg, die beiden van buiten Den Haag komen en geen binding hebben met de club, de aangewezen personen zijn om die discussie weer eens op te starten. Anders blijft het voor zowel Hellas als Hercules ploeteren in de kelder van de eredivisie. Het Haagse handbal verdient zoals in het verleden een topteam.

Overtuigend Hellas
Hellas toonde zich gisteravond op alle fronten de sterkste en had na een kwartier al een 10-2 voorsprong. Bij de rust was het 18-5 en het eindsignaal klonk bij 33-12. Ricardo Holman (6), Troy Oranje (5) en Wessel Coster (5) waren bij Hellas de beste schutters. Bij het verjongde Hercules schoot Kevin Landsweers driemaal raak.

Door: Peter Lotman, AD Sport
Foto: Jet van Bergen en Henegouwen

Advertentie