Skip to main content

“Eigen geluk is bij ons geen thema”

By 17 augustus 2020september 18th, 2020Achtergrond, Competities, Eredivisie, Voorpagina

In de allerlaatste seconde van het vorige seizoen stelde Fortissimo uit Cothen een punt veilig tegen kampioen Kwiek. De remise leverde Vivianne Hofman (27) en consorten de tweede plaats in de eerste divisie en daarmee promotie naar de eredivisie op. Na jaren afwezigheid meldt Fortissimo zich weer op het hoogste niveau van het land.

Advertentie

Als tiener maakt Hofman de degradatie van Fortissimo uit de eredivisie mee. Sinds haar vijfde is de linkeropbouwer lid van de club uit Cothen. Afgelopen lente maakte Hofman haar hoogtepunt in het donkergroen mee door de terugkeer in de koninginnenklasse na een weerzinwekkende pot te vieren. “De ontlading was enorm. We hebben als team zo’n ontwikkeling doorgemaakt”, legt Hofman uit. 

Ten koste van BFC eindigde Fortissimo door de slotgoal tegen Kwiek achter de kampioen uit Raalte op de tweede plaats. “Na de degradatie een aantal seizoenen geleden hebben we onderin de eerste divisie meegedraaid”, herinnert Hofman zich. “De laatste jaren is het steeds beter gegaan. We wisten dat we afgelopen seizoen bovenin mee gingen doen, maar aan promotie hebben we lange tijd niet gedacht. Individueel zijn we misschien niet de sterkste, maar als ploeg hebben we laten zien heel veel te kunnen.”

Drieduizend inwoners
Cothen, de geboorteplaats van Hofman, telt iets meer dan drieduizend inwoners. Na de zomer verzorgt Fortissimo eredivisiehandbal in het Utrechtse dorpje. “Onze ploeg heeft de laatste jaren weinig wijzigingen doorgemaakt. Een nieuwe generatie heeft de oude opgevolgd en van buitenaf zijn een aantal speelsters aan komen waaien”, legt Hofman de samenstelling van de ploeg uit. “Vanaf jonge leeftijd hebben we veel en goede trainingen gehad. Dat is een van de redenen dat we ons mogen meten op het hoogste niveau.”

Advertentie

“Promoveren naar de eredivisie is eigenlijk nooit een must geweest”

“Fortissimo is een dorpse club en het beleid is erop toegespitst dat meiden uit het dorp mee kunnen in het eerste team. Promoveren naar de eredivisie is eigenlijk nooit een must geweest, maar we hebben toch weten aan te haken. En dat gebeurt gelukkig vooral met eigen meiden die de club trouw blijven. Het is ook mooi dat we als Fortissimo de sport in de regio Utrecht weer kunnen promoten”, gaat de captain verder.

Trots op Fortissimo
Onder trainer/coach Willem-Jan Ruder gaat Fortissimo het avontuur aan. “Het is een uitdaging het beleid van de club te laten rijmen met presteren op het hoogste niveau”, zegt Hofman. “We willen het doen met de ploeg die er de afgelopen jaren heeft gestaan. Gelukkig hebben we stappen gemaakt en is ook deze zomer het team bij elkaar gebleven. We zijn door de jaren heen echt een team geworden. Of we genoeg kwaliteiten in de ploeg hebben om in de eredivisie te blijven moet blijken, maar ik ben trots op Fortissimo dat we weer terug zijn aan de top.” 

Ook toen Fortissimo een flinke herstart moest maken in de eerste divisie heeft Hofman niet getwijfeld het schip te verlaten. “Ik heb het altijd het mooiste gevonden om met Fortissimo te promoveren naar de eredivisie”, klinkt het stellig. “Ik heb de degradatie meegemaakt en dat de oude generatie het stokje overgaf aan de jonge. Door veel te trainen zijn we weer terug en dat voelt heel goed. Ik zal hier blijven en waarschijnlijk als speelster eindigen. En met mij nog een aantal meiden die de kern van het eerste team vormen. Eigen geluk is bij ons geen thema.”

Tegen degradatie strijden
Hofman verwacht dat Fortissimo moet knokken tegen degradatie uit de eredivisie, maar ziet in die strijd kansen voor de Utrechtse hoofdmacht. “Individueel zijn we niet de sterksten, maar we weten wel wat we aan elkaar hebben. Ik denk dat we tegen de teams uit de onderste regionen een kans hebben op punten”, besluit de opbouwspeelster. 

Foto: Eelco Schaap

Advertentie