EK-stunt Jong Oranje tegen grootmacht Noorwegen

De jonge Oranjemannen van Monique Tijsterman hebben voor een daverende verrassing gezorgd. In hun tweede EK-duel werd favoriet Noorwegen verslagen: 31-28. De stunt betekent de eerste EK-winst in de historie voor Nederland.

Na een verrassende 13-8 voorsprong bij rust, sloop grootmacht Noorwegen dichterbij tot 17-14. Een kwartier voor tijd prikte spelmaker Rik Elissen de 19-15 tegen de touwen, tot groot genoegen van de aanwezige Oranjefans. Evert Kooijman deed daar in een uiterste poging een schepje bovenop, door de sluitpost van de tegenstander bekeken te lobben.

Keer op keer antwoord
Waar Jong Oranje de dag ervoor tegen Denemarken na een goede eerste helft als een kaartenhuis ineen zakte, werd tegen de Noren goed doorgezet. Vanaf de linkerhoek zorgde Rutger ten Velde voor behoud van de veilige marge (25-21). In de laatste fase van de wedstrijd kwam favoriet Noorwegen makkelijk tot scoren, maar de formatie van Tijsterman had aanvallend keer op een keer een antwoord.

Lions-duo Jerry en Smits leken het lot van Noorwegen bezegelen. Echter kwam de tegenstander in het wit en rood van 26-22 terug tot 27-25. Met een solide stop wist keeper Mark van den Beucken de doelpuntenreeks van Noorwegen te doorbreken. De kersverse keeper van TBV Lemgo werd na het laatste fluitsignaal uitgeroepen tot beste speler van aan Nederlandse zijde.

Kans op hoofdronde
Door de EK-stunt mag Nederland hopen op de volgende ronde. Zondag treffen de nationale jeugdploeg Macedonie, dat nog steeds wacht op de eerste zege. De eerste twee landen, in een poule van vier, bereiken de hoofdfase van het Europese kampioenschap.

Door: Stijn Steenhuis