Skip to main content

EK-voorbereiding Oranjemannen op hoogspanning door coronavirus

By 10 januari 2022Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Ze hebben er veel zin in, maar voelen vooral veel spanning. Geen knikkende knieën voor het aanstaande EK-duel tegen thuisland Hongarije, maar de zoveelste coronatest houdt de Oranjemannen in de laatste dagen voor het eindtoernooi bezig.

Advertentie

De besmette Ephrahim Jerry is achtergebleven in Zweden en ook een tweede Oranjeheer zit in isolatie. Door een positieve test is Florent Bourget, in Alingsas kamergenoot van Jerry, op het vliegveld gescheiden van de EK-ploeg. Geen klachten bij het duo, wel EK-deelname in gevaar.

Op donderdagavond opent het Nederlands mannenteam het Europees kampioenschap in Boedapest tegen het thuisland. Oranje neemt het in de groepsfase ook op tegen IJsland en Portugal. Van wedstrijdspanning is nog geen sprake.

Schrik zit erin
Nerveus zijn de internationals wel. Tijdens het persmoment van vanochtend in een hotel in Bussum – alleen filmende pers was welkom, schrijvende collega’s werden per telefoon te woord gestaan door de Oranjemannen – wordt er voorzichtig om de media heengelopen. Alle interviews gebeuren op meer dan anderhalve meter afstand. Bij binnenkomst in het hotel kregen alle leden van de pers een wattenstaafje in de neus.

Advertentie

Tussen de draaiende camera’s en flitsen door zijn EK-gangers in afwachting van de zoveelste PCR-test en na de besmetting van Bourget zit de schrik er behoorlijk in. “Alsof iemand dagenlang met een zwaard boven je hoofd staat”, legt rechterhoekspeler en aanvoerder Bobby Schagen uit.

Positiegenoot Alec Smit heeft inmiddels vijf negatieve tests op rij ingeleverd. In december 2021 raakte hij in Denemarken, Smit speelt voor SønderjyskE, besmet. Daardoor mocht de linkspoot vorige week niet mee naar Zweden. In Bussum is Smit er gewoon weer bij.

Zwakman en Richardsson
Teammanager Erik Zwakman (links op de foto) houdt een oogje in het zeil. Alleen voor een foto gaat het mondkapje, net als bij bondscoach Erlingur Richardsson, af. Lachen doet het duo wel, want ondanks dat de EK-voorbereiding door het coronavirus wordt geteisterd, houdt het tweetal vertrouwen in een goede afloop. Nadat door de oefeninterland met Zweden een streep ging zijn de spelers 24 uur op hun hotelkamer gebleven.

Cirkelspeler Samir Benghanem laat tot slot los: “Eenmaal veilig en getest in Hongarije zullen een hoop jongens opgelucht zijn.” Morgenmiddag stapt de nationale ploeg op het vliegtuig naar Boedapest waar Oranje voor de tweede keer op rij op het EK in actie komt.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie