Skip to main content

Enfant terrible Jorik Lommen met Hercules tegen Hellas

By 9 november 2016Eredivisie, Voorpagina

Hij werd met Hellas landskampioen in 2008. Inmiddels speelt Jorik Lommen weer bij zijn oude club Hercules. Zaterdag staan de rivalen tegenover elkaar in de altijd beladen Haagse derby.

Advertentie

Tegenstanders haten hem. Altijd liggen ze met hem in de clinch. Jorik Lommen mag met recht het enfant terrible van de eredivisie worden genoemd. Toch is de Sports Marketing Manager bij Adidas buiten het veld een sympathieke en rustige vent. Hij moet er zelf om lachen: “Tja, dat is inderdaad nogal een punt. Op het moment dat ik binnen de lijnen stap, gaat er bij mij een knop om. Voor mij is de strijd binnen het veld iets wat bij de sport hoort. Ik heb het ook nodig om er emotioneel helemaal in op te gaan. Soms werkt het averechts en heb ik meer last van mezelf. Maar zo ben ik nu eenmaal als speler.”

Binnen het veld
“Op het moment dat ik van het veld stap, ben ik een totaal ander persoon. Dan kan het me ook niet zo veel meer schelen wie binnen het veld wat heeft gedaan of heeft gezegd. Dan is het klaar. Uitzonderingen daargelaten, want bewuste grove overtredingen en schelden met ziektes, kan natuurlijk nooit. Buiten het veld kan ik met vrijwel iedereen opschieten.”

“Mijn ploeggenoten waren begripvol en zij accepteerden het”

Hercules kan de 28-jarige Lommen nog steeds niet missen. Hij is befaamd om zijn schoten vanuit de tweede lijn, waarbij hij uit stand recht omhoog kan springen. Niet zelden verdwijnen zijn verwoestende schoten in de kruising. Verder zorgt hij zowel in de aanval als de verdediging voor de nodige reuring. En dat heeft het team soms nodig. “Toch wordt het steeds moeilijker om het handbal te combineren met mijn baan. Ik moet veel reizen en mis daardoor trainingen en wedstrijden. Aan het begin van het seizoen heb ik de trainer en het team aangegeven hoe de situatie is en of zij daarmee kunnen leven. Mijn ploeggenoten waren begripvol en zij accepteerden het. Ik probeer op mijn beurt zo hard mogelijk te trainen als ik er wel ben.”

Advertentie

Schouderblessure
Hoe lang Lommen, die ook met Jong Oranje uitkwam op het WK in Egypte, het nog kan volhouden, hangt af van zijn blessure. “Ik sukkel al langer met een schouderblessure. Daardoor heb ik een tijd aan de kant gezeten. Ik miste het spelletje enorm en heb toen voor mezelf besloten zo lang mogelijk van het handballen op dit niveau te genieten. Met Hercules draaien we een moeilijk seizoen. We zijn een aantal bepalende spelers kwijtgeraakt. Jonge talenten worden ingepast en dat gaat met ups en downs. Maar je ziet ze wekelijks beter worden.”

“We zijn een aantal bepalende spelers kwijtgeraakt”

Vooral de derby’s zijn voor Lommen de krenten in de pap. “De rivaliteit bij de spelers en supporters is erg groot en er zit veel afkeer bij over en weer. Maar omdat ik bij Hellas heb gespeeld, ken ik ook de goede kanten van die club. Ik heb ontelbare derby’s meegemaakt, maar ze blijven altijd speciaal. Nooit te voorspellen.”

Uitploeg wint vaker
De Haagse burenruzie tussen Hercules en Hellas begint zaterdag in sporthal Boswijk om 20.40 uur. De rivalen speelden de laatste twee seizoenen acht keer tegen elkaar in de competitie en de play-offs. Hellas won vier keer en Hercules driemaal. Een keer was het een gelijkspel. Opvallend is dat zes keer de uitspelende ploeg won.

Door: Peter Lotman, AD Sport
Foto: Hercules

Advertentie