Skip to main content

Er moet bij het Kwiek van Averink nog een schepje bovenop

Plaats zes in de eredivisie voor Kwiek zegt Twent Arjan Averink (46, foto boven) niet zoveel. De gedreven trainer/coach van de ploeg uit Raalte wil het maximale uit de jonge groep halen.

Advertentie

Samen met Olga Assink (foto onder) werd Averink in de lente gepresenteerd als het nieuwe trainersduo van Kwiek. Bij De Tukkers uit Albergen kwam Averink recordinternational Assink tegen. “Het klikte meteen. Leuk is dat, wanneer je over veel zaken hetzelfde denkt, maar het ook niet altijd met elkaar eens bent”, zegt Averink.

“Eigenlijk zag ik de klus bij De Tukkers niet zitten. Wilde het niet doen. Toen ik merkte dat de club alles, maar dan ook alles in het werk ging zetten om het tot een succes te maken en was mijn interesse gewekt. Daarnaast kwamen ze met het voorstel iemand naast me te zetten en dat bleek Olga te zijn. Toen ben ik toch maar gaan praten en waren we er snel uit”, vertelt Averink over de start van zijn vierjarige periode bij de eerste divisionist: van 2016 tot en met 2020. 

Het handballeven van Averink, in de midweek directeur van een uitgeverij in Geesteren, speelt zich helemaal af in thuisprovincie Overijssel. “Ik heb zelf voor Olympia uit Hengelo gespeeld en ben vanuit daar de regionale trainerswereld ingerold. Heb periodes bij Bentelo, Kwiek, De Tukkers en DSVD achter de rug.”

Advertentie

Tempo opvoeren
In Raalte was Averink in 2009, 2010 en 2011 al eens als coach actief in de eredivisie. Dit jaar laat hij zich met Assink aan zijn zijde opnieuw zien op het hoogste niveau van het land. “Er moet bij de ploeg nog een schepje bovenop”, is hij kritisch. “De ranglijst zegt me niet zoveel. Als ik naar ons spel kijk is het nog te grillig. Dat moet eruit. Ook moeten we ons tempo opvoeren en doelgerichter worden. De meiden willen heel graag en dat willen we benutten. We moeten minder fouten maken en dat is in combinatie met dat hogere tempo, meer druk en doelgerichtheid best lastig.”

Bij Kwiek zijn veel talenten uit de regio en ook buurprovincie Drenthe actief. Lynn Holtman en Daphne Luchies spelen voor Jong Oranje. Lisa Bosch en Tessa Hilbrands hebben een verleden bij oud-landskampioen Dalfsen.

Doorlopend contract
De enthousiaste Averink koestert de reistijd tussen woonplaats Hengelo en Raalte. Hij staat bij Kwiek met veel plezier op de vloer. “Hobby’s heb ik niet. Ja, handbal. Dat zie ik meer als mijn passie. Ik vind het superleuk om met mensen die het maximale uit zichzelf halen te werken. Daar haal ik heel veel energie uit.”

Het contract van het trainersduo Averink/Assink loopt nog door tot en met het seizoen 2023/2024. “Dat geeft Olga en mij de tijd bij Kwiek wat neer te zetten. Dat willen we graag. Natuurlijk is het mooi als er vanuit Overijssel een aanval op de top gedaan kan worden.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie