Skip to main content

Eredivisie ligt maand stil: “Hier moet in de toekomst kritisch naar gekeken worden”

By 8 november 2022Competities, Eredivisie, Voorpagina

Door het EK staat de eredivisie voor vrouwen vier weekenden stil. Terwijl er geen eredivisionisten meedoen aan het eindtoernooi in Noord-Macedonië, Slovenië en Montenegro. Wat vinden eredivisietrainers van de lange, ingelaste pauze?

Advertentie

Harold Nusser (foto), BFC
Op 3 september zijn we al gestart met de competitie. De schoolvakanties in het zuiden begonnen heel laat, waardoor BFC maar een heel korte voorbereidingsperiode heeft kunnen draaien. Dat zie je terug in onze resultaten. Als we de novembermaand gewoon benutten, doorgaans spelen er geen internationals in de eredivisie, kunnen we twee weken later in september starten en krijgt iedere club de tijd een volledige voorbereiding te draaien. Hier moet in de toekomst kritisch naar gekeken worden.

Fred Michielsen, Quintus
Ik vind het niet meer dan normaal dat tijdens de internationale weken ook de eredivisie vrij is. Het geeft de selectieteams de gelegenheid de nationale trots te volgen. Je kunt tijdens trainingen de uitzending bekijken zonder dat dit invloed heeft op het proces, omdat je in het weekend toch niet speelt. Verder waren we onze doelvrouw Bianca Schanssema een periode kwijt aan Oranje en hoopt Quintus de wedstrijd tegen Kwiek tijdens het EK vooruit te kunnen spelen, omdat we in december weer meedoen aan de EHF European Cup.

Jan Majoor, DSVD
Het is zonder meer jammer voor het leerproces. De prikkel van het aanleren, oefenen en toepassen in de wedstrijd is hard nodig. Zeker gezien de gemiddelde leeftijd in de eredivisie. Ik pleit er dan ook voor om in november door te spelen, want de toepasfase is bij jonge meiden heel belangrijk. Oefenen tegen competitiegenoten is niet interessant, omdat je elkaar al een paar keer per jaar treft. Wel honderd speelsters staan de aankomende tijd stil, terwijl ook de nummers vierentwintig tot en met dertig van Oranje al in het buitenland spelen.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie