Skip to main content

Ermans heeft PSV op tijd wakker gekregen: “Het heeft wel eens geschuurd”

Op het juiste moment geeft het PSV van Chantalle Ermans (53) thuis: in de degradatiepoule. Na moeilijke maanden in de reguliere competitie lijken de Eindhovenaren zich toch weer te kunnen opmaken voor een nieuw jaar in de eredivisie. “We fungeren weer als één.”

Advertentie

Speelrondes achter elkaar ging PSV in de eredivisie de boot in. Na twee wedstrijden in de play-downs staat de ploeg van Ermans plots eerste. “We dreigden elkaar te verliezen, maar hebben veel werk gestoken in elkaar terug vinden. Natuurlijk ben ik heel blij met de laatste resultaten, want ook als trainer ga je na zo vaak verliezen aan jezelf twijfelen”, legt Ermans uit.

Afgelopen zomer kwam de Limburgse over van de opleidingsploeg van V&L. “Ik had meteen door dat PSV een warme vereniging was en de damesploeg hecht. Dat is vaak een kracht, maar voor mij als nieuwe trainer van buitenaf ook wel eens een uitdaging. Het heeft wel eens geschuurd.”

Nieuwe planning geschreven
“Als coach heb ik geleerd speelsters de ruimte te geven, maar deze heb ik bij PSV ook weer deels ingenomen”, vervolgt Ermans die ook bij Noav uit Susteren een verleden heeft. Na een voortvarende start zakte PSV in de winter heel ver weg. “Toen ik doorhad dat we de top-8 niet meer haalden heb ik samen met mijn assistent Roy van den Eijnden en andere stafleden een plan gemaakt. Het slot van de reguliere competitie inzetten om voor te bereiden op de nacompetitie. We hebben een nieuwe planning geschreven, onze trainingen erop afgestemd en ook zijn er veel gesprekken met de ploeg en individuen gevoerd.”

Advertentie

Na zeges op DSVD en Volendam heeft PSV net als de Overijsselaars vijf punten. Volendam volgt op vier terwijl aanstaande tegenstander E&O met nul punten op degraderen staat. Ermans: “We hebben de overwinning in Deurningen uitbundig gevierd en ook thuis tegen Volendam kwam na het laatste fluitsignaal veel blijdschap vrij. We hebben voor die wedstrijd ook om ondersteuning van het thuispubliek gevraagd. We fungeren weer als één. Heel de vereniging heeft weer hoop.”

Veldopbouw uitbesteden
Als subtopper van de eerste divisie promoveerde PSV door het terugtrekken van Borhave en Fortissimo twee jaar geleden opeens naar de eredivisie. “Qua organisatie kan de club groeien, maar als je naar ons spel kijkt denk ik dat we op dit niveau thuishoren. Dat krijgen we vaak ook terug van tegenstanders. In de reguliere competitie konden we vaak mee tot het laatste kwartier en daarna werden we alsnog op duidelijke achterstand gezet. Een vertekend beeld.”

Meermaals per week zit Ermans een klein uur in de auto. “Tijdens uitwedstrijden besturen Roy en ik twee kleine busjes zelf. Dan zit ik eerst vijftig minuten in de auto van Limburg naar Noord-Brabant om daarna heel het land door te gaan. Je hoort me niet klagen, want het is om de meiden te ontlasten. Zo heb ik ook gevraagd aan de club om tijdens de nacompetitie de veldopbouw uit te besteden. Dat deed de ploeg vaak zelf, maar nu er zoveel op het spel staat vind ik dat de dames zich eenmaal in de hal op de wedstrijd moeten kunnen focussen.”

Lang onder spanning
Ermans heeft een eigen adviesbureau in coaching en is dan ook zeer geïnteresseerd in teamprocessen. “Ik ben blij dat we met z’n allen voor een ommekeer hebben kunnen zorgen. Natuurlijk ga ook ik kritisch kijken naar mijn eigen aanpak. Gelukkig hebben de keuzes goed uitgepakt. Ik hoop dat we ons zo snel mogelijk kunnen veilig spelen, want het team heeft lang onder spanning gestaan.”

Dit weekend kan Ermans zich weer opmaken voor uren op de weg, want PSV speelt uit bij nummer laatst E&O. Bij winst zijn de Eindhovenaren met nog drie wedstrijden in de play-downs op de planning al zeker van lijfsbehoud.

Foto: FotoReza

Advertentie