Skip to main content

Fiege kan ei kwijt in ‘spijkerhard’ Zwitserland

Eind vorig seizoen kwam een droom van Joop Fiege in vervulling. De oud-international trok de stoute schoenen aan voor een internationaal coachavontuur bij het Zwitserse RTV Basel. De eerste thuiswedstrijd voor de bondscoach van de nationale mannenploeg laat niet lang meer op zich wachten.

Advertentie

“Het is hier leuk, joh. Wel even wennen”, vertelt Fiege vanuit Zwitserland. “Ben hier alleen. Niet met m’n gezin. Moet even ritme krijgen. Dagpatroon. Maar het is gewoon hartstikke leuk”. Twee zoons van Fiege zijn actief in de Nederlandse top: Ruben Fiege bij Hurry-Up, terwijl jongere zoon Jordi een contract heeft getekend bij E&O.

Veel buitenlanders
“Ik heb hier een hardwerkende ploeg”, zegt de geboren Amsterdammer over de selectie van zijn nieuwe club. “Kan er ook nog aan schaven. Kan m’n ei kwijt”. RTV Basel komt uit op het hoogste niveau in Zwitserland. “De Zwitserse competitie is spijkerhard. Er mag hier veel meer dan in Nederland of internationaal. De kwaliteit is hoog. Er spelen veel buitenlanders. Bijvoorbeeld de middenopbouwer van de Hongaarse nationale ploeg en de rechteropbouwer van Polen”.

“Er mag hier veel meer dan in Nederland of internationaal”

Ook zijn eigen team is een mix van veel nationaliteiten. “Vooral jonge gasten”, begint hij. “Heb drie/vier routiniers. En zeven buitenlanders. Een Duitser, twee Serviërs, een Roemeen en een Zweed”. Werken met meerdere nationaliteiten is Fiege niet vreemd. Bij Hurry-Up had de oefenmeester onder meer te maken met drie Litouwse spelers.

GC Amicitia Zürich
Afgelopen seizoen eindigde RTV Basel nét boven de degradatiestreep op de achtste plaats. “We willen dit jaar bij de eerste zes eindigen. De nummer zes van vorig jaar was Bern Muri. Die kopen even een Tsjechische middenopbouwer uit de tweede Bundesliga. Dus dan weet je het wel: een uitdaging”. Over precies een week opent Fiege met RTV Basel het nieuwe seizoen. GC Amicitia Zürich komt op bezoek.

Door: Stijn Steenhuis
Foto: Jaap van der PijllAdvertentie