Skip to main content

Fitte Smeets vroeg in WK-ritme

By 29 november 2019Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Linkerhoekspeelster Martine Smeets (29) is fit en van de partij op het WK in Japan. De international uit Overijssel ziet met vertrouwen het begin van het wereldkampioenschap tegemoet. 

Advertentie

De Oranjedames zijn al negen dagen in Azië. Morgenochtend om 10:00 Nederlandse tijd wacht Slovenië in het openingsduel op het wereldkampioenschap. “Ik denk dat het heel goed is geweest dat we hier vroeg naar toe zijn gevlogen”, vertelt Smeets. “Veel meiden hadden door het tijdsverschil de eerste dagen moeite met slapen. Daardoor was het energielevel overdag soms laag. We zijn op dit moment gewend aan de omstandigheden, het hotel en het eten.”

“Ook is het heel fijn dat we al in de speelhal hebben getraind. Ook hebben we daar de oefenwedstrijd tegen Roemenië afgewerkt. Je raakt al vroeg in het ritme voor het eindtoernooi”, klinkt het opgewekt. “Dat zorgt voor rust. Tijdens de EK’s en WK’s in Europa moest je tijdens het toernooi nog wennen aan alle nieuwe indrukken. De nieuwigheid van Japan is er vroeg af.”

Knie
In september moest Smeets door fysieke klachten de EK-kwalificatieduels met Oostenrijk en Griekenland aan haar voorbij laten gaan. “Ik heb in de huidige samenstelling van het Nederlands team nog weinig gespeeld. Het is even wennen aan de manier van spelen van Manu (Mayonnade, red.). Ook is de groep natuurlijk veranderd”, geeft Smeets toe. “Gelukkig heb ik de laatste weken bij mijn club in Noorwegen (Molde HK, red.) zeven à acht wedstrijden gespeeld. Zo heb ik voor het WK weer genoeg wedstrijdritme opgedaan.”

Advertentie

“Het is even wennen aan de manier van spelen van Manu”

De knie blijft Smeets parten spelen. In Japan voelt ze zich goed en fit. “Ik heb een manier gevonden waarop ik kan trainen zonder pijn. De pees is niet top en zal ook nooit meer optimaal voelen. Maar ik heb mijn weg gevonden. Ik voel me er goed bij. Ik heb vertrouwen in mijn knie.”

Helle Thomsen
Bij Molde HK wordt Smeets getraind door de vorige bondscoach van Oranje: Helle Thomsen. De Overijsselse kent de verschillen tussen beide trainers goed. “Helle was meer van de structuur. Manu wil ook bepaalde systemen spelen, maar ziet ook graag dat speelsters de verschillende opties zien. Hij laat meer ruimte voor de creativiteit van speelsters zelf. Dat lijkt te werken”, vertelt Smeets.

“Er is altijd veel discussie geweest rond mijn positie en fitheid”

Onder Thomsen was Smeets geregeld de enige specialistische linkerhoekspeelster op een eindtoernooi. Mayonnade heeft de 20-jarige Bo van Wetering meegenomen naar het WK. “Ik vind dat fijn. Er is altijd veel discussie geweest rond mijn positie en fitheid. Als je de enige linkerhoekspeelster bent op een eindtoernooi is de belasting erg hoog. Je vraagt voor zo’n korte periode teveel van je lichaam. Dan moet je realistisch zijn en weten dat het goed is dat een concurrent meegaat.”

Completer
“Bo is jong en heeft veel snelheid. Ik denk dat we allebei een ander spelletje spelen”, besluit Smeets. “Dat is voor het team winst. De ene wedstrijd past haar wellicht beter dan mij en andersom. Het maakt de groep completer.”

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie