Skip to main content

Flitstransfer voor Smit: “Ik ben in vier dagen geëmigreerd”

International Alec Smit (20) stapt per direct over van HSG Nordhorn-Lingen naar het Deense SønderjyskE. Sterker nog: de rechterhoekspeler start vanavond in de basis bij zijn nieuwe club. 

Advertentie

SønderjyskE, de nummer vijf in de Deense eredivisie, had al enige tijd interesse in Smit die bij HSG Nordhorn-Lingen afgelopen zomer in Oostenrijks international Robert Weber een grote concurrent heeft gekregen. Er werd gesproken over een overgang in de zomer van 2020. Door een zware blessure van de enige rechterhoekspeler van SønderjyskE kwam het transferverzoek van de Deense club twee jaargetijden eerder.

“Het is een heel grote kans voor mij”, vertelt Smit. De jongeling brak door bij LIONS en verkaste in 2017 naar Duitsland. Smit tekent zijn stappen doordacht uit en door de mogelijke flitstransfer maakte het hoofd van de linkspoot de afgelopen week overuren. “Er zijn meer argumenten voor om de stap nu te maken. Ik was al langer aan het spelen met de gedachte om te gaan studeren en spelen in Denemarken. Binnen vijf dagen is het papierwerk rond gekomen en ben ik in de auto naar Denemarken gestapt.”

Speeltijd
Door de komst van Weber naar HSG Nordhorn-Lingen kwam Smit in Duitsland op de bank terecht. Terwijl de Limburger tijdens het promotiejaar van de rood-witten nog wel een hoofdrol op de rechterhoek vertolkte. “Ik heb vorig jaar gezien hoever speeltijd op hoog niveau me brengen kan. Een uitdagende omgeving met veel speelminuten helpt mij vooruit. Rationeel gezien is dit de allerbeste optie.”

Advertentie

“Rationeel gezien is dit de allerbeste optie”

“Ik ben in vier dagen geëmigreerd”, merkt Smit op. “Sociaal gezien heb ik een moeilijke keuze gemaakt. Nordhorn is een fijne club met een bijzondere omgeving. De fans zijn fanatiek en trouw. Een aantal dagen geleden heb ik mijn transfer bekendgemaakt aan de groep. Zij reageerden met veel begrip. Ze zien mij ook liever meer spelen.”

Unieke kans
Zo start Smit vanavond in de clubkleuren van SønderjyskE al in de basis tijdens het uitduel met Ribe-Esbjerg. “Dit is een unieke kans voor mij. Het is niet makkelijk om als Nederlandse hoekspeler een plaats bij een Deense club te krijgen.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie