Skip to main content

Focus Oranjemannen na kerstmaal op EK

By 22 december 2021Oranje, Oranje Heren, Voorpagina

Na het kerstmaal start voor de Oranjemannen de voorbereiding op het EK. Op 13 januari 2022 opent de nationale ploeg het eindtoernooi in Boedapest tegen thuisland Hongarije.

Advertentie

Voor een deel van de ploeg zit het er bij de club op. Na Kerstmis neemt bondscoach Erlingur Richardsson zestien spelers mee naar Polen waar de 4 Nations Cup wordt gespeeld.

In Duitsland wordt op 23, 26 en 27 december nog gespeeld. Daardoor moet Jeffrey Boomhouwer van Bergischer HC de oefenstage in Gdansk aan zich voorbijlaten gaan. Ook Kay Smits (SC Magdeburg) en Niels Versteijnen (VfL Lübeck-Schwartau) laten de 4 Nations Cup schieten.

Vijftal krijgt de kans
Ook Jorn Smits en Alec Smit hebben zich afgemeld. Vlak voor oudjaar komt het duo in Denemarken nog in actie. De IJslandse bondscoach van het Nederlands team geeft onder meer Tommie Falke (Sporting Pelt), Florent Bourget, Dennis Schellekens (beide Volendam), Sander Visser (HSG Nordhorn-Lingen) en Tom Jansen (TV Grosswallstadt) in Gdansk een kans.

Advertentie

Op Pools grondgebied hopen de Oranjemannen zich tegen Japan, Tunesië en het thuisland in vorm te spelen. Aan het begin van 2022 wacht nog een tweeluik in en tegen Zweden. Daarna moet het in Boedapest gebeuren.

Steins en Smits
Er zullen in januari nog meer ogen op Luc Steins gericht zijn. Na Trondheim, de plek waar Nederland in 2020 debuteerde op het Europese podium, heeft de spelmaker van Oranje bij PSG getekend. Door de entree van Steins in de Champions League zijn de snelle passen van de Limburger over heel Europa bekend.

Nederland is op het EK ingedeeld in poule B. Na Hongarije komt de formatie van Richardsson en assistent Edwin Kippers IJsland en Portugal tegen. Tijdens de tweede beurt op het Europees kampioenschap komt Oranje drie sterke groepsgenoten tegen.

Naast Steins is ook Kay Smits een blikvanger. In de herfst wist de rechteropbouwer in het tenue van SC Magdeburg, de ongeslagen koploper van de Bundesliga, de IHF Super Globe te winnen. In Saoudi-Arabië speelde Smits een sterk toernooi. In Duitsland moet hij door de vorm van positiegenoot Ómar Ingi Magnússon vaak genoeg op zijn beurt wachten. De clubmaten komen elkaar op het EK al in de groep tegen.

Meevaller onder de lat
Met varkenshaas achter de kiezen gaat Bart Ravensbergen in Gdansk zijn rentree voor de nationale ploeg maken. Een meevaller voor de technische staf. De goalie van Oranje is na een hernia op tijd fit voor het begin van de voorbereiding van het EK dat over drie weken begint.

Foto: FotoReza

Advertentie