Skip to main content

Fries De Vries: “Mijn eerste doel is om belangrijk voor Volendam te worden”

In jaar vijf ver van Friesland heeft Jelmer de Vries (21) wat hij wil: een aandeel in het spel van BENE-Leagueploeg Volendam.

Advertentie

Afgelopen zondag wisten de Noord-Hollanders met Hubo Handbal op bezoek een achterstand van vijf goals (8-13) om te buigen in een zege (31-29). In sporthal Opperdam bemoeide de lange De Vries zich nadrukkelijk met het spel van Volendam. “Door blessures krijg ik meer kansen mezelf te laten zien”, legt hij uit. 

“Dat vertrouwen voelt goed, moet ik zeggen”, vervolgt De Vries. “Sinds de komst van Geert (Hinskens, red.) ben ik aan de slag gegaan met mijn afstandsschot. Hij is ook opbouwer geweest en geeft veel individuele tips. Ik was meer een speler die dicht op de dekking de samenwerking met de cirkel zocht. Dit jaar wordt van mij verwacht dat ik ook van een meter of tien gevaarlijk ben.”

Friese accent
Op zestienjarige leeftijd trainde De Vries voor het eerst met Volendam mee. “Toen speelde ik met Cometas uit Leeuwarden in de tweede divisie. Ik wilde meer en ben na een half jaar meetrainen naar Volendam verhuisd”, aldus de jonge opbouwer. “In het begin moest ik wel een beetje wennen in het dorp. Volendam is een community. Nu kennen ze me en voelt het als thuis.”

Advertentie

Het Friese accent is De Vries in vijf jaar tijd helemaal verloren. “Al was dat bij mij niet echt te horen, denk ik. Ik ben opgegroeid in het centrum van Leeuwarden en daar wordt de taal niet gesproken. Ik versta het dan ook niet”, lacht De Vries. “Volendams gaat me beter af.”

Veel op de bank
De Vries: “Mijn moeder komt eigenlijk alle thuiswedstrijden in Volendam langs en dan stap ik wel eens in de auto terug naar Leeuwarden. Als het lukt ga ik nog graag bij Cometas kijken. Mijn broer Luc speelt daar. Mijn oud-teamgenoten spelen nog voor de lol samen in de hoofdklasse en dat lukt ze.”

“Toen ik vorig jaar veel op de bank zat bij het eerste van Volendam heb ik wel eens stevige gesprekken met mijn ouders gevoerd”, vervolgt hij. “Natuurlijk ben je als jonge jongen wel eens ongeduldig. Je moet ook de kans krijgen om jezelf te laten zien. Je wilt spelen. Ook ben ik altijd reëel geweest. Je moet goed genoeg zijn om het te laten zien. Zeker in een sterke competitie als de BENE-League.”

Eerste doel
Tegen Hubo Handbal toonde De Vries zijn kwaliteiten. “Nu moet ik dat in de wedstrijden die gaan komen ook laten zien”, blijft hij kritisch op zichzelf. “Mijn eerste doel is om belangrijk voor Volendam te worden. Als ik ooit een buitenlands avontuur wil aangaan moet er nog veel gebeuren.”

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie