Skip to main content

Geen hapering bij Loy: “We gaan nu de top treffen”

Na twee jaar aanmodderen met haar knie laat jeugdinternational Jalisha Loy (20) op het juiste moment zien weer terug te zijn: op het WK U20 in Noord-Macedonië. “Met mijn één-tegen-één’s breng ik variatie in onze opbouwrij.”

Advertentie

Het is een dag voor de kwartfinale met Zweden. Loy is er al klaar voor: “Het is morgen een beetje alles of niets. Als we de kwartfinale winnen, krijgen we twee kansen op een medaille.”

De linkeropbouwer van VOC is in Skopje misschien wel het meest blij met haar speelminuten, want een zware knieblessure hield Loy heel het eredivisieseizoen aan de kant. “Ik heb achter de schermen op een gegeven moment wel de knop omgezet. Ik zou zeggen dat ik voor 75 weer helemaal fit ben.”

Belangrijke doelpunten scoren
“Voorafgaand aan het wereldkampioenschap vreesde ik wel een beetje wedstrijdritme te missen”, geeft ze toe. In Amsterdam hield VOC Loy voor de zekerheid tijdens de finales aan de kant. “Ben tevreden met wat ik heb kunnen laten zien. Ricardo (Clarijs, red.) durft me in te zetten en soms zelfs te laten staan. Tegen Zwitserland heb ik zo aan het eind belangrijke doelpunten kunnen scoren.”

Advertentie

Met veel kracht richting het doel is Loy een ander type opbouwer dan positiegenoten als Judith van der Helm, Lisa Hölscher en Rozemarijn Alderden. “Met mijn één-tegen-één’s breng ik variatie in onze opbouwrij. Speler binden en doorspelen. Daphne Luchies en Alieke van Maurik zijn meer van de loopschoten en scoren van afstand.”

Zweden laten twijfelen
“We gaan nu de top treffen”, weet Loy. De eerste vijf WK-wedstrijden werden door Jong Oranje gewonnen. “Als team willen we laten zien dat we niet net als op het laatste EK op plaats negen horen. We zijn goed gestart en dat geeft vertrouwen. Heel de ploeg moet alles geven om Zweden te verslaan. Ik denk dat we tactisch gedisciplineerder zijn dan hen.”

Loy vervolgt gretig: “Als we allemaal aan staan en Zweden zo wat kunnen laten twijfelen, kan het goed voor ons aflopen. En dan is alles op het WK mogelijk.”

Live op Viaplay
Zit er nog twijfel bij de ‘MVP’ van de wedstrijd tegen Zwitserland? “Nee, als ik erin sta wil ik de ploeg zo goed mogelijk helpen. Er is dan geen ruimte voor een hapering. Ik heb weer vertrouwen in mijn lijf.”

Nederland – Zweden begint morgenavond om 18:00. De partij bij de laatste acht van het wereldkampioenschap is live te zien op Viaplay.

Foto: Hank Prijs

Advertentie