Skip to main content

Gevoelsmens Broch geeft rust toch op voor WK

Een kriebel waar ze ondanks haar drukke agenda toch aan moest toegeven. Zo legt gevoelsmens Yvette Broch (32) een dag voor de start van het WK haar onverwachtse terugkeer bij Oranje uit. 

Advertentie

Bondscoach Johansson had de deur voor Broch altijd opengelaten en de cirkelspeelster deze nooit dichtgedaan. Na de zware blessure van positiegenoot Merel Freriks en kort telefonisch contact met de Zweedse trainer/coach van Oranje besloot de speelster van het Hongaarse Györ een week geleden tóch binnen te stappen.

“Bij de club hebben we een heel pittig seizoen. De druk is altijd hoog, er zijn zoveel wedstrijden in de Champions League en we moeten keer op keer presteren. Dan zoek ik voor mijn lichaam en geest rust”, geeft Broch als reden om eerder van WK-deelname af te zien. “Ik ben daar heel zuinig op.”

Pijnvrij spelen
In de lente van 2021 speelde de brunette voor het laatst voor de nationale ploeg. Daarna weigerde Broch zich te laten vaccineren waardoor ze op de Spelen in Tokio ontbrak. “Die periode heeft wel zeer gedaan”, legt Broch kort uit. “Ik heb me toen niet altijd gesteund gevoeld. Het bracht ook onrust en daar wil ik van af.”

Advertentie

De verhouding tussen arbeid en rust is voor Broch heilig geworden. Mentaal en fysiek uitgeput besloot ze in 2018 haar contract bij Györ in te leveren. “Sindsdien weet ik dat ik soms toe ben aan vijf dagen geen handbal. Rust pakken om daarna weer te pieken. Ik speel pijnvrij en dat wil ik graag zo houden.”

Andere rol
“Daarom ben ik zo blij dat Per me rust gunde”, vervolgt Broch. Na het belletje met Johansson duurde het nog zes dagen voor de cirkelspeelster zich bij de ploeg meldde. Broch sloeg het tweeluik met Hongarije over. “In de meest ideale situatie had ik een paar dagen vrij van de club en startte daarna de trainingsstage voor het wereldkampioenschap, maar zoveel tijd was er niet. Ik heb mijn dagen rust gehad en heb erg veel zin om weer lekker met de meiden samen te spelen.”

Het Nederlands team is gisteravond aangekomen in Denemarken. Na één trainingsdag hoopt Broch morgenavond tegen Argentinië op een paar speelminuten. “Ik voel niet te veel druk om snel een klik met bijvoorbeeld de opbouwspeelsters te vinden. Ik ben hier om te helpen. Mijn rol is anders dan voorheen. Het heeft een aantal trainingen en ook wedstrijden nodig om weer helemaal het gevoel met elkaar te krijgen.”

Rust en zelfverzekerdheid
Nee, Broch is niet het type dat tijdens vrije dagen veel handbal volgt. Een tijd lang heeft ze het Nederlands team losgelaten. “Maar de beide oefenwedstrijden met Hongarije heb ik helemaal uitgekeken. Om te ontdekken wat de plannen van de bondscoach zijn.”

“Een wedstrijd is een wedstrijd, maar natuurlijk is meedoen aan zo’n wereldkampioenschap bijzonder”, straalt Broch vanuit de arena in Frederikshavn. “Ik word vrolijk van het team. Er heerst een soort rust en zelfverzekerdheid. De groep is volwassener geworden. Ik voel dat het een mooi toernooi gaat worden en dan doel ik niet alleen op het eindresultaat. Iedereen is in de juiste stemming.”

Viaplay
Nederland – Argentinië begint morgenavond om 18:00. Viaplay zendt vanaf 17:30 uit. 

Foto: FotoReza

Advertentie