Skip to main content

Gidsel: “Ik moest op de rechterhoek spelen”

In november 2020 speelde Mathias Gidsel zijn eerste interland voor Denemarken, sindsdien is de linkshander niet meer weg te denken bij de nationale ploeg en Füchse Berlin. Afgelopen week werd hij uitgeroepen tot Wereldhandballer van het Jaar.

Advertentie

Bij elk toernooi waaraan Mathias Gidsel heeft deelgenomen sinds zijn debuut won hij een medaille. Twee keer werd Gidsel wereldkampioen, hij won zilver op de Olympische Spelen en zilver en brons op het EK. Ook werd de linkshander bij ieder toernooi gekozen in het All-Star-team en werd hij uitgeroepen tot MVP bij de Olympische Spelen en bij het WK in 2023.

In jezelf geloven
De titel van Wereldhandballer bekroont zijn snelle carrière. “Deze prijs winnen voelt surrealistisch aan. Mikkel Hansen, Niklas Landin, Daniel Narcisse, in hun voetsporen treden is ongelooflijk. Toen ik het hoorde was ik verrast maar ook erg blij, want het is een geweldig gevoel en bewijst dat het altijd werkt om in jezelf te blijven geloven,” aldus de 25-jarige tegenover de IHF.

“Deze prijs is weliswaar een individuele, maar zonder mijn teamgenoten en de trainers die me de afgelopen jaren hebben geholpen om dit te bereiken, zou het niet mogelijk zijn geweest. Ik had nooit gedacht dat ik dit kon bereiken, omdat ik niet de fysieke kwaliteiten had die andere spelers een paar jaar geleden hadden.”

Advertentie

Geen rechterhoek
Gidsel denkt terug aan zijn jeugd, waarin hij aanvankelijk niet mocht spelen op de positie die hij graag wilde vanwege zijn lichaamsbouw: “Niet veel mensen geloofden dat ik een opbouwer kon zijn en ik werd gevraagd om op de hoek te spelen. Maar ik bleef erop staan om in de opbouw te spelen, omdat ik in mezelf geloofde. Ik wist wat ik kon.”

Hoewel Gidsel al flink wat prijzen heeft gewonnen, ontbreekt het Duits kampioenschap nog in zijn prijzenkast. Füchse Berlin was lang goed op weg, maar na het verloren duel met Magdeburg hebben de hoofdstedelingen het niet meer in eigen hand. Gidsel blijft optimistisch: “Elke wedstrijd is nu een finale. We gaan gewoon door, we hebben nog een kans.” Mede dankzij elf doelpunten van de Deen won Berlijn gisteravond het uitduel met Göppingen.

De gelukkigste speler ter wereld
Mocht het kampioenschap dit seizoen met de Füchse niet lukken, zal Gidsel er niet lang om rouwen. “Voor mij gaat het er niet om de beste speler ter wereld te zijn, ik wil de gelukkigste speler ter wereld zijn. Het handbalveld voel voor mij als een speeltuin. Het is de beste baan ter wereld om elke dag wakker te worden, handbal te mogen spelen en plezier te hebben.”

Foto: FotoReza

Advertentie