Skip to main content

Groepsfase in cijfers: Slechts één misser Van Wetering, Dulfer blinkt defensief uit

By 5 december 2023Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

De groepsfase zit erop en de eerste lijstjes rollen uit de computer. Opvallende prestaties van Oranjedames op het WK in cijfers.

Advertentie

95 procent
Bo van Wetering (foto) miste in de eerste drie groepswedstrijden slechts één bal. Met achttien uit negentien (95 procent) hoort de linkerhoekspeelsters bij de tien beste schutters van het toernooi. Positiegenoot van Van Wetering Camilla Herrem van Noorwegen heeft net als Alina Grijsseels Duitsland), Dijana Mugosa (Montenegro) en Katarina Pandza (Oostenrijk) twintig keer gescoord.

Passes van Polman
Teamgenoot Estavana Polman staat hoog in het overzicht met assistgevers op het WK. De spelmaker van Oranje gaf in de poulefase twaalf beslissende passes. Matea Pletikosic voert de top-10 met liefst negentien assists aan.

Defensieve Dulfer
Met zes blocks, gemiddeld twee per wedstrijd, staat Kelly Dulfer op plaats twee. Alleen de Noorse Ingvild Bakkerud blokte vaker een schot te weten zeven. Ook pikte Dulfer in de eerste WK-week drie ballen ertussenuit en zo is ze de defensieve uitblinker op het wereldkampioenschap.

Invallers Duijndam en Lieder
De cijfers van de drie doelvrouwen van Nederland zijn na de wedstrijden met Argentinië, Congo en Tsjechië sterk. Het stoppercentage van Rinka Duijndam is bijna het hoogste van alle keepsters: 46,6 procent. Ook collega Tess Lieder staat met 41,9 procent nog in de top-10.

Twintig stops
Minutenvreter Ten Holte, de goalie van Oranje die in de groepsfase het langst onder de Nederlandse lat stond, heeft al twintig reddingen in Frederikshavn verricht. Slechts tien doelvrouwen doen dat beter waaronder lijstaanvoerder Marta Batinovic. De Montenegrijnse maakte in de drie pouleduels liefst 37 stops (55 procent).

Foto: Tina Kolthof

Advertentie