Skip to main content

Handbal is niet meer de eerste prioriteit van Roos

Bij Quintus is Marnix Roos (23) teruggekeerd binnen de lijnen. De rechteropbouwer probeert in Kwintsheul eindelijke de juiste balans te vinden.

Advertentie

Twee seizoenen geleden stapte Roos in dienst van Volendam geruisloos van het podium. Terwijl de Hagenees in 2020 nog in de voorselectie van Oranje zat. “Handbal bracht me niet meer wat ik zocht”, legt Roos uit.

Afgelopen lente besloot de linkshandige schutter toch in te gaan op een aanbod van Quintus-trainer Neso Saponjic. “We kennen elkaar goed van een fijne tijd bij Hellas. Neso vroeg me vaker eens mee te trainen en eigenlijk miste ik onderdeel zijn van een team wel.”

Andere sporten
Na zijn vertrek bij Volendam keerde Roos terug naar Den Haag en maakte de eerste, serieuze stappen op maatschappelijk gebied. “Toch merkte ik te weinig reuring in mijn week. Er gebeurde net te weinig. Ik wilde dat terug en had ook heus voor andere sporten – roeien of volleybal – kunnen gaan, maar voelde uiteindelijk een match bij Quintus.”

Advertentie

Kabbelend is de bescheiden loopbaan van de rechteropbouwer nooit geweest. In de jeugdopleiding van Hellas viel Roos op waarna hij werd opgepikt door Duitse topclub Füchse Berlin. Eenmaal terug in eigen land bleef een definitieve doorbraak in de BENE-League uit. 

Flow kwijt
“Ik heb weer plezier in het spelletje”, begint Roos over het huidige seizoen met de wit-groenen. Na vijf duels deelt Quintus de koppositie in de eredivisie met DFS Arnhem. “In de voorbereiding voelde ik me lekker en scoorde veel. Dat is nu wat teruggelopen. De flow ben ik een beetje kwijt, maar ik staar me niet blind op doelpunten. Ik vind aangeven en verdedigen ook mooi om te doen. Dat brengt aanvallend weer ruimte voor talenten als Youri Schutte en Jorian Baauw.”

De vormdip kan ook te maken hebben met het groeiend aantal verantwoordelijkheden in het leven van Roos. “Ik ben niet meer zoals in Duitsland of Volendam iedere dag bezig met handbal. Dat is niet meer mijn eerste prioriteit. Ik plan alles om werk heen. Ook handbal. Dat is even wennen.”

Eerste, échte test
Aanstaande zaterdag gaat Quintus op bezoek bij concurrent DFS Arnhem. “Zij zijn tot nu toe meer getest dan wij”, weet Roos. “Quintus heeft vooral tegen middenmoters en nieuwkomers gespeeld. Na zaterdag weten we echt hoever we zijn. De club die deze wedstrijd wint, slaag een klein gaatje.”

Roos hoopt tijdig zijn vorm van augustus weer gevonden te hebben. En anders moeten anderen het doen. “Natuurlijk wil ik de ploeg helpen met doelpunten, maar dat is niet meer heilig. Net als grote persoonlijke doelen als het halen van het Nederlands team”, besluit de Hagenees. “Ik heb zaken geaccepteerd en afgesloten.”

Foto: Paul Vis

Advertentie