Skip to main content

Handbaldilemma: Stoppende twintigers

By 5 januari 2016Column

Het begint een dingetje te worden bij de heren, mannen van begin 20 die soms abrupt stoppen met handballen. Kijkend naar de top van het Nederlandse handbal zijn dit geen incidenten meer. Ieder jaar weer geven meerdere jonge handballers aan niet meer in de Eredivisie of BENE League te willen of kunnen spelen. Dit terwijl zij op papier pas rond hun 28e op hun top zouden zijn.

Advertentie

Topsport kan niet meer gecombineerd worden met werk, studie, privéleven of een van hun andere vrijetijdsbestedingen. Het was vroeger bijna niet voor te stellen, je bent in de bloei van je leven, je kan op het hoogste niveau van Nederland spelen en je kan doen wat je het allerleukste vind: handballen!

Nee, het is niet meer bijzonder om op hoog niveau te sporten, we doen het er in Nederland bij. Maar erger nog, niemand is er meer trots op om in de Eredivisie of BENE League te spelen. Tja iedereen kan dat toch?! Je hoeft tegenwoordig maar een bal rechtdoor te kunnen gooien en je kan al bij een ploeg in de Eredivisie aankloppen. Afijn, het probleem wordt geconstateerd, maar hoe is dit probleem ontstaan?

Het probleem begint in de jeugd. Je bent 15 jaar en je wordt bestempeld als ‘talent’. In de jeugd is er geen uitdaging meer dus worden talenten al snel doorgeschoven naar de senioren. Vervolgens komen deze ‘talenten’ al snel in de Eerst Divisie, Eredivisie of BENE League terecht. Gevolg is dat deze jongens met een jaartje of 20 al routiniers zijn. Ze hebben dan soms al 4 jaar in de Eredivisie gespeeld en hebben in principe alles al gezien. In Nederland is er geen uitdaging meer en waarschijnlijk omdat de stap naar het buitenland te groot is wordt er besloten te stoppen. Kijk maar eens rond in het buitenland. In Duitsland, Frankrijk en Spanje. Daar zijn de mannen gemiddeld 28 jaar. In Scandinavië idem dito. Je komt daar met 24/25 net kijken, je avontuur begint net terwijl je in Nederland je avontuur al hebt gehad.

Advertentie

En daar betaal je in Nederland dan wekelijks €7,- voor als toeschouwer. Voor een ‘topwedstrijd’ waarin jongens van gemiddelde 19/20 jaar het tegen elkaar opnemen. Voor handballers die nog zo’n acht jaar van hun absolute bloei verwijdert zijn.

Het is natuurlijk ook geen vetpot in Nederland als je hoog handbalt. Het kost je vooral veel tijd en je mag blij zijn als je een vergoeding krijgt. Op dat vlak zullen wij ons op korte termijn zeker niet aan het buitenland kunnen spiegelen. Wat we wel kunnen doen is proberen de gemiddelde leeftijd in de seniorencompetities op te krikken zodat je met 24 jaar geen routinier meer bent maar een ’rookie’. Natuurlijk zijn de tijden veranderd maar als we met het herenhandbal ooit nog aansluiting willen vinden met de buitenlandse subtop dan moet de gemiddelde leeftijd echt omhoog. Dat zou dus ook betekenen dat de jeugd in de jeugd moet blijven spelen.

We willen toch allemaal liever kijken naar mannen met littekens, met een scheef gebit, grote plakkerige handen vol met hars en slecht getrimde baarden, dan naar kinderen die nog net niet al hun melktandjes hebben gewisseld en hun eerste puistjes hebben gehad? En ik weet het, het probleem is niet zo 1, 2, 3 op te lossen maar we blijven maar aanmodderen met z’n allen.

Het moet weer een beloning worden om als jeugdspeler bij de grote mannen mee te mogen ballen en geen vanzelfsprekendheid. Wordt dit probleem opgelost dat ben ik ervan overtuigd dat we in de toekomst weer kunnen genieten van echt mannenhandbal met kerels waar de jongens van 20 nog tegenop kijken.

Door Jorick
Op de foto: v.l.n.r: Peter Lambert, Boj van Limbeek, Nick Eimers
 

Advertentie

Join the discussion 4 Comments