Skip to main content

Heel soms jeukt het nog bij keeperstrainer Eijlers

Op het EK van 2020 in Trondheim stond hij nog tussen de palen. Deze week bekijkt Gerrie Eijlers (41) als keeperstrainer vanaf de kant de verrichtingen van Oranje en stiekem jeukt het nog heel soms heel soms bij de voormalig international.

Advertentie

Een aantal maanden na het debuut van de nationale ploeg op het Europees kampioenschap besloot Eijlers na een prachtige carrière te stoppen. De werkweek van de oud-goalie telde even vijf overzichtelijke dagen. Tot Eijlers zich toch weer met handbal bezig ging houden.

Bij zijn laatste club Volendam en op Papendal is Eijlers keeperstrainer geworden. “Het blijft toch het leukst om met handbal bezig te zijn”, biecht hij op. “Werken op kantoor voor de baas hoort er ook bij, maar ik heb dit wel een beetje gemist.”

Als keeperstrainer bij de Oranjemannen komt Eijlers in aanraking met zijn oude bestaan. Tussen 2003 en 2017 verdiende de fanatiekeling zijn brood als prof in Duitsland. Eijlers tijdens het persmoment daarover: “Niets is mooier dan in een volle arena te spelen.”

Advertentie

Alleen bezig met schotbeelden
“In 2020 ben ik gestopt. Toen heb ik meer afstand genomen. Maar sinds ik jonge keepers ben gaan trainen voel ik me lekker in de handbalwereld”, vertelt Eijlers vanuit het hotel in Bussum. “Lang heb ik tijdens trainingen geen kriebel weer even in het doel te gaan staan gehad, maar sinds ik bij de mannen van Oranje rondloop is die drang wel toegenomen, haha.”

In Boedapest gaat Eijlers samenwerken met gekozen doelmannen Bart Ravensbergen, met wie hij zelf in Trondheim een duo vormde, en Dennis Schellekens. “Als keeperstrainer focus je, je tijdens de wedstrijd veel meer op het keepen. Ik hoor wel dat er door ons gescoord word, maar ben alleen maar met schotbeelden bezig. Je richt je op de bank eigenlijk nog meer op het stoppen van ballen.”

In aanloop naar het EK heeft Nederland tegen Noorwegen, Denemarken en Zweden geoefend. Even kreeg Eijlers jeuk aan zijn handen. “Dan zie je die jongens bezig in mooie hallen met publiek op de tribune. Ja, toen kriebelde het wel even”, glimt de Noord-Hollander.

Even dimmen
Met het Europees kampioenschap voor de deur wordt Eijlers weer als vanouds fanatiek. “Dan moet ik hem wel even dimmen, hoor”, voegt teammanager Erik Zwakman zich bij het gesprek. “Toen heb ik moeten zeggen ‘Gerrie, doe nou eens rustig, man!’. Die felheid bij hem ken ik van toen hij nog keepte.” Ook verklapt Zwakman dat Eijlers niet altijd het juiste teampolootje draagt.

“Als lid van de technische staf heb ik veel respect gekregen voor de organisatie rond de ploeg”, besluit Eijlers. “Er moet zoveel gebeuren om de jongens in Hongarije te krijgen. Als speler heb ik daar nooit zo bij stilgestaan. Er komt veel bij kijken om te presteren.”

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie