Skip to main content

Henny Reistad: “Noren zijn mentaal sterk”

Henny Reistad is de steunpilaar van de Noorse ploeg. De opbouwster was dit WK al goed voor 28 doelpunten. In het Handbal Inside Magazine van vorig jaar sprak Reistad over de rivaliteit met Nederland, door wie Noorwegen vaak als angstgegner wordt gezien.

Advertentie

In 2019, toen Nederland in Kumamoto wereldkampioen werd, versloeg de ploeg van coach Manu Mayonnade tot ieders verrassing het grote, onverslaanbaar geachte Noorwegen. Reistad was er niet bij. “Geblesseerd,” is haar verklaring voor het missen van dat WK. Dat de Nederlandse handbalsters na die zege op de Noorsen eigenlijk het gevoel ervaarden van wereldkampioen te zijn, kan ze begrijpen. “Ik begrijp jullie meiden, hoor.” 

Noorse bondscoach bewaakt de cultuur
Want Nederland verloor de voorbije decennia voortdurend van Noorwegen, een ploeg die voor het Oranjeteam een angstgegner is geworden. Reistad: “Het is vooral mentaal. En het is een deel van onze handbalcultuur in Noorwegen dat wij mentaal heel sterk zijn. Dat onze tweede helften sterk zijn.”

Die cultuur is niet van de speelsters, zegt zij. “De cultuur is van de bondscoach die heel lang blijft. Eerst Marit Breivik en nu al weer een jaar of veertien Thorir Hergeirsson. Hij was eerst acht jaar de assistent van Breivik. Thorir is de cultuur. Hij bewaakt de cultuur. Al veranderen de speelsters in zijn team, de cultuur van snel, beweeglijk handbal blijft. Hij kiest daarvoor.”

Henny Reistad, heeft twee grote doelen in haar loopbaan. Uiteraard Parijs 2024 met olympisch goud verlaten. Het brons van Rio 2016 en van Tokio 2020 zal de Noren niet lekker zitten. Het andere doel is haast altruïsme. “Zorgen dat ook andere clubs dan Györ de Champions League kunnen winnen.

“Het is ons gelukt met Vipers Kristiansand. Nu wil ik daarin slagen met Esbjerg. We hebben het potentieel om dat te kunnen. Het is niet goed voor handbal, als sport, als economie, om steeds dezelfde winnaar te hebben van je belangrijkste competitie. Daarom werken we daar keihard aan bij Esbjerg.” 

Advertentie

Estavana Polman
Een groep zakenlieden uit die Deense vissersplaats heeft haar komst in 2021 mogelijk gemaakt. Ze werd aangekocht toen Estavana Polman met een zware knieblessure kampte. Ze speelden nauwelijks samen, omdat Polman in een conflict met de club verkeerde en in 2022 vertrok, naar Nykøbing en later Boekarest.

“Estavana en ik konden beiden op dezelfde positie spelen. We wisselden graag van links en midden. Ik voelde me heel comfortabel met haar erbij. We hadden een goede aanvulling voor elkaar kunnen zijn. Zij is een slimme speelster. Ze heeft een goed hoofd. We zouden een fijne mix hebben kunnen vormen. Maar verdrietig genoeg is het er niet van gekomen.” 

Vanavond staan Polman en Reistad tegenover elkaar in de kwartfinale van het WK. Het duel begint om 20.30 en is te zien op Viaplay. Lid worden van ons magazine? Dat kan hier. Je ontvangt de laatste editie meteen thuis.  

Tekst: John Volkers

Advertentie