Skip to main content

Hercules kiest voor de jeugd

By 12 december 2016Eredivisie, Voorpagina

De nederlaag (23-29) van de handballers van Hercules in het eredivisieduel met Houten kwam niet als een grote verrassing. Coach Maarten Roestenburg stuurde opnieuw een jeugdteam zonder ervaring het veld in.

Advertentie

Het is de laatste weken gebruikelijk dat de Amsterdamse oefenmeester in Haagse dienst een veredelde jeugdploeg laat opdraven. Dat wordt niet door iedereen binnen én buiten de club in dank afgenomen.  Roestenburg, bezig aan zijn laatste seizoen, heeft daar geen boodschap aan. Vanwege blessures en verblijf in het buitenland van basisspelers ziet hij zich daartoe gedwongen. De ruime nederlagen en een positie in de kelder van de eredivisie neemt hij daarbij op de koop toe. Een impressie van waar Hercules op korte en langere termijn naar toe wil.

Verleden
Hercules is de laatste jaren opgestuwd van een gezelligheidsvereniging naar een prestatieclub met topsportaspiraties. Vanuit de tweede divisie klom het eerste team onder de trainers Jan Majoor, Edwin Hofland en Menno de Klerk naar de eredivisie. De toenmalige manager Ed van Offeren, inmiddels vertrokken, was de grote stimulator. Hij haalde spelers en investeerde. Drie seizoenen geleden nam de ambitieuze Roestenburg het stokje over. ,,Ik wil met Hercules naar de top van de eredivisie en dan naar de BENE-League”, liet hij herhaaldelijk optekenen. Hij heeft inmiddels ontdekt, dat die missie niet zo eenvoudig te realiseren is bij Hercules. ,,Er heerst geen echte topsportcultuur”, concludeerde hij onlangs. Voldoende aanleiding voor hem om er na dit seizoen een punt achter te zetten.

Korte termijn
Roestenburg: ,,Ik zal er alles aan doen Hercules in de eredivisie te houden. Daarbij richten we ons op de nacompetitie. Ik mis nu te veel spelers om een volwaardig eredivisieteam op de been te brengen. Daarom kies ik voor jeugdige talenten. Te jong eigenlijk, want er zitten A- en B-junioren bij. Zij leren veel en daar plukt de club straks de vruchten van. Het nadeel is dat we veel verliezen. Het is het een of het ander”, vindt Roestenburg die het gemor van de achterban begrijpt maar geen keus heeft.

Advertentie

Middenlange termijn
Ook tegen Houten was snel duidelijk dat ‘zijn’ jeugdploeg niet was opgewassen tegen het geroutineerde spel van de opponent. Tegen de subtopper was het na een kwartier al 3-12 en de partij gespeeld. De jonkies werden, net als tegen Hellas, overlopen en de 7-18 ruststand was voor menig toeschouwer aanleiding huiswaarts te keren. In het tweede half uur manifesteerden de oudere spelers zich nadrukkelijker, waardoor de thuisclub statistisch gezien met 16-11won. Het totaalbeeld verdoezelde echter niet, dat het evenwicht in het team onvoldoende is gewaarborgd.

Toekomst
Manager Nico Dijkstra: ,,Wij hebben veel jong talent. Om die spelers alvast te laten wennen, hebben we de junioren samengebracht in het tweede team. De trainingsintensiteit is verhoogd en ze krijgen krachttraining. Om beurten draaien die talenten mee in het eerste. Individueel krijgen ze meer aandacht en daardoor is de aansluiting straks makkelijker. Wij willen de komende jaren de stap maken met onze jeugd en daar zoeken we ook de geschikte trainer bij”, aldus Dijkstra.

Weer op nul
De tijd zal het leren. In de nacompetitie beginnen de teams weer met nul punten. Hercules heeft dan net zo veel kans als de tegenstanders. Vooral omdat Roestenburg erop rekent dat zijn ervaren krachten Jorik Lommen, Mo Abdeldayem, Ricco Masmeijer en nog een paar routiniers weer beschikbaar zijn. ,,Dan is handhaven geen probleem”, weet hij zeker. En daarna? ,,Dan zullen de verantwoordelijken binnen Hercules duidelijk moeten bepalen wat ze willen. Zelf doorgaan of samenwerking zoeken met de andere Haagse clubs.”

Doelpunten Hercules: Yannick Boers (5), Tim Frenk (4), Boy Koreneef (3), Kevin Landsweers (2), Jordy Hazebroek (2), Luca Baak (2), Nick Masmeijer (2), Ziggy Eijsenring, Mitchell Timmermans en Wesley Hage.

Wisselende samenstelling
Coach Maarten Roestenburg stuurt bij Hercules wekelijks een jeugdploeg van wisselende samenstelling het veld in. Heel erg gericht op de toekomst dus. De jonge talenten kunnen alvast ‘ruiken’ aan het eredivisieniveau en ervaring opdoen. De gemiddelde leeftijd is ongekend laag. Reken maar uit: Ziggy Eijsenring (16 jaar), Mitchell Timmermans ( 17), Ole van Grieken (17), Ezra Eijsenring (18), Otto Schimmel (16), Luca Baak (17), Quinten Baks (18), Dennis Veldhoven (16), Teun de Hoog (18), Lars Vogelaar (16), Thijs Ravensbergen (18) en Yannick Boers (18).

Door: Peter Lotman, AD/Haagse Courant
Foto: Luc van Leeuwen, Handbalfoto.nl

 

 

Advertentie