Skip to main content

Hercules zonder de bezieling

De handballers van Hercules moeten zich na de onverwachte 31-37 nederlaag tegen Limburg Lions zorgen gaan maken. De laatste plaats in de degradatiepoule komt angstig dichtbij. Het ontbrak het team van coach Roestenburg vooral aan strijdlust in de verdediging.

Advertentie

Het spel van de Hagenaars stond in schril contrast met de manier waarop een maand geleden de kampioensgroep nog binnen bereik was. Toen knokten de spelers met elkaar, toonden bezieling en maakten het iedere tegenstander in de eredivisie lastig. Een plaats bij de top vier behoorde in die periode tot de mogelijkheden. Van die instelling is vrijwel niets meer over. Vorige week al kansloos onderuit bij Handbal Venlo. Zaterdag was het opleidingsteam van Lions veruit de betere ploeg.

De personele bezetting van Hercules veranderde. ,,Dat is ook de belangrijkste reden,” voerde coach Roestenburg na de zwakke vertoning als argument aan. ,,We zijn belangrijke spelers kwijt geraakt. Dat geeft toch onrust binnen het team. We hebben moeten schuiven. Dat komt het ritme niet ten goede.” Hij doelde daarmee op het wegvallen van de in topvorm verkerende Ramon Meijer. Maar dat gebeurde al op 12 december en hij was er na de winterstop al niet meer bij toen Hercules nog behoorlijk presteerde. Ook Nick Masmeijer viel twee weken geleden weg met opnieuw een knieblessure. Maar hij was een heel jaar uit de roulatie.

Daar kan het dus niet aan liggen. Bovendien kreeg de Haagse club er juist aanwinsten bij. Semmy Stigter kwam over van Hellas en hij manifesteerde zich nadrukkelijk. Ook Bernard Broekmann werd binnengehaald als een versterking, al ontbrak hij tegen Lions vanwege privéomstandigheden. De redenen moeten niet worden gezocht in de beschikbare spelers, maar in de bezieling.

Advertentie

Aanvoerder Marc de Vreede, die met elf doelpunten weer sterk op schot was: ,,Onze kracht was dit seizoen het sterke collectief. Dat is weg, het is allemaal veel te tam. Hoe dat komt? Geen idee, wist ik het maar, dan konden we er wat aan doen. Maar die knokkersmentaliteit moet snel terug komen. Anders krijgen we het nog moeilijk onderin.”

De verkeerde instelling was direct in het begin al zichtbaar. Binnen een zucht en een vloek was het 0-3 en na tien minuten 3-9. De thuisclub zag nauwelijks mogelijkheden de offensieve dekking van Lions te ontmantelen. Het tempo was te laag en de stootkracht onvoldoende. Nóg erger was dat de eigen verdediging, anders toch het sterke deel van de Haagse ploeg, totaal geen vat kon krijgen op het beweeglijke Limburgse spel.

In het verloop van het rommelige duel bleef Hercules achter die zes doelpunten marge aan hobbelen. Tien minuten na de rust (16-22) kwam tweede doelman Robbert Kruijne binnen de palen. Hij verrichtte een aantal knappe reddingen en werd de uitblinker. Dat zei genoeg over de verder teleurstellende Haagse ploeg.

Doelpunten Hercules: Marc de Vreede (11), Semmy Stigter (7), Robbert Houdijk (4), Yannick Boers (3), Kevin Landsweers (2), Jorik Lommen, Boy Koreneef, Xaveer Obbens en Mo Abdeldayem.

PETER LOTMAN
AD HAAGSCHE COURANT
Foto: Luc van Leeuwen, Handbalfoto.nl

Advertentie

Join the discussion 5 Comments