Skip to main content

“Het hoge niveau van de eerste seizoenshelft volhouden wordt een hele klus”

Doelman Bjorn Brachten (22) ontpopte zich tijdens de laatste speelronde van 2021 tot reddende engel van eredivisionist Houten door bij 21-21 de laatste penalty van Hellas te keren. “Met alle spelers, de staf en het bestuur hebben we een driejarenplan opgesteld.”

Advertentie

In Den Haag kwam de koploper uit Utrecht terug van een paar punten achter. “Ik begon op de bank en mocht al in de eerste helft invallen”, weet Brachten nog. Met negen stops hielp hij Houten weer aan de goede kant van de score. In de slotseconde kreeg Hellas alsnog de kans de lijstaanvoerder te laten struikelen.

“Wessel Coster van Hellas had al zeven strafworpen gemaakt. Ik ging de schotbeelden snel na in mijn hoofd en besloot op percentagebasis vol voor voor mijn linkerkant te gaan”, geniet de doelman van Houten nog even. Brachten keerde de laatste bal van Hellas en redde zo een punt voor Houten. “De euforie was groot.”

In de kruiwagen van Gielen
Brachten is bezig aan zijn tweede seizoen bij de geel-zwarten. In 2020 ging hij in de kruiwagen van trainer/coach Freek Gielen mee naar Houten. “Freek had me een jaar eerder van LIONS 2 naar E&O gehaald. Het klikte. Bij Houten waren ze op zoek naar een keeper en ik was het reizen van Arnhem naar Emmen en weer terug wel even zat.”

Advertentie

Brachten combineert keepen in de top van de eredivisie samen met werken op de groenteafdeling in een supermarkt in Velp. “Een winkel dichtbij waar ik woon in Arnhem”, legt hij uit. Bij oude liefde Udi 1896, het eerste komt uit in de tweede divisie, is Brachten ook nog keeperstrainer. “Een druk bestaan, ja. Helemaal, omdat we bij Houten soms twee keer per dag trainen. Dan gaat het wekkertje gewoon om zes uur in de ochtend om me met groenten bezig te houden.”

“Ik ben erg blij met mijn keuze voor Houten. We zijn bezig aan een mooi project. Met alle spelers, de staf en het bestuur hebben we een driejarenplan opgesteld. Over anderhalf jaar willen we kampioen van de eredivisie worden”, verstopt Brachten zich een beetje. In jaar twee van het plan staat Houten al bovenaan. “Het gaat dit seizoen tussen ons, BFC en Tachos.”

In het seizoen 2019/2020 speelde Houten onder Rick Louw één jaar in de BENE-League. “Toen zijn veel spelers gestopt of weggegaan en is gestart met een nieuwe, jonge groep. Met mijn 22 jaar ben ik een van de oudste spelers”, lacht Brachten. Met Tim Klinkenberg vormt hij het keepersduo. “Kees van der Post is onze keeperstrainer. We zijn samen met Sander Breedveld een viertalletje.”

Terugkeer Milo Bos
“Het hoge niveau van de eerste seizoenshelft volhouden wordt een hele klus. Tegen BFC zijn we flink op onze bek gegaan. Niet gek, als je ziet dat we daarvoor alles wisten te winnen. Zelfs van Tachos wat ik een sterke ploeg vind”, vertelt Brachten. “Als doelman ben ik blij dat Milo Bos na een blessure weer terug is. Hij kan in het middenblok, maar ook op de uitstappositie. Zo kunnen we wat schuiven en blijven sterke jongens staan. Dat is als keeper altijd fijn.”

Na de late remise in Den Haag moet Houten ook meteen na de jaarwisseling bij de les zijn, weet Brachten. Hij besluit: “DFS Arnhem en Aalsmeer-uit staat ons te wachten. We mogen meteen aan de bak om te laten zien wat we in 2022 waard zijn.”

Foto: Tina Kolthof

Advertentie