Skip to main content

Het instinct van goaltjesdief Tommie Falke

By 30 april 2020BENE-league, Voorpagina

Tommie Falke (27) is doelpuntenmaker van beroep. Ook in Belgische dienst gaat de hoekspeler vrolijk verder. “Op een gegeven moment weet je wat je kunt.”

Advertentie

Met 150 goals kroonde Falke zich tot topschutter van de BENE-League. En dat terwijl hij pas sinds de zomer bij Sporting Pelt speelt. “Ik vraag me altijd af: in hoeverre moet een hoekspeler wennen? De bal moet er gewoon in”, is de doodsimpele uitleg van de Drent.

Via E&O kwam Falke in 2014 bij Hurry-Up terecht. In Zwartemeer stal hij als goaltjesdief snel de harten van de fans. “Ik doe graag iets terug voor de clubs waar ik speel. Ook in België”, zegt hij. Bij Sporting Pelt coacht Falke een jeugdploeg. “Dat vind ik heel normaal. Ik denk dat het een stukje opvoeding is. Daardoor ontstaat leuk contact met de mensen van de club.”

Rust
“Ik zie Sporting Pelt als het Hurry-Up van België. Iedereen staat voor je klaar. Als er iets moet gebeuren, bijvoorbeeld in huis, staan er zo vijf mensen paraat”, glundert Falke. “Belgen zijn soms wat beleefder dan Nederlanders. En ze praten apart, maar dat hoor ik als Drent al jaren.”

Advertentie

“Het maken van doelpunten gaat me in de BENE-League heel natuurlijk af”

Falke heeft over de grens, waar hij levenservaring op wil doen, weinig aanpassingstijd nodig gehad. “Ik ben 27 en heb op de Nederlandse velden veel meegemaakt. Op een gegeven moment weet je wat je kunt. Dat zorgt voor rust. Het maken van doelpunten gaat me in de BENE-League heel natuurlijk af.”

Duitsland
“Als jonkie heb je een aantal standaard schoten. Daar kwamen de keepers in de eredivisie vrij snel achter en dan probeer je te variëren. Eigenlijk moet je als hoekspeler lang blijven kijken. Soms hoort daar iets geks bij”, vertelt hij met een glimlach. Falke is niet vies van een lob of draaibal. “Ik speel veel, scoor veel. Dan komt vertrouwen vanzelf.”

Een overgang naar bijvoorbeeld de tweede Bundesliga, een logische stap voor een speler uit het Noorden, is uitgebleven voor Falke. Ook haalde hij de EK-selectie niet. “Als ik naar een grotere club uit bijvoorbeeld Duitsland zou willen, had dat vijf jaar geleden gemoeten. Dan had ik ertussen kunnen komen. Nu is het te laat en daar heb ik vrede mee. Ik speel op een mooi niveau en ben blij dat ik in Limburg een baan heb gevonden waarvoor ik geleerd heb.”

Doorlopend contract
Sinds kort werkt Falke in een ziekenhuis in Heerlen. Hij heeft een doorlopend contract bij Sporting Pelt, waardoor de topschutter van de BENE-League een rustige zomer tegemoet gaat. “Ik zie mezelf hier samen met mijn vriendin nog wel enige tijd zitten”, besluit de hoekspeler tevreden.

Foto: FotoReza

Advertentie