Skip to main content

Het wordt Houtepen en Zwarthoed niet meer voorgekauwd

De gang van Thomas Houtepen (19, rechts op de foto) en Tom Zwarthoed (20) van de BENE-League naar derde Bundesliga-club TV Cloppenburg deed in eigen land een hoop stof opwaaien. Drie maanden later spreekt het duo van een goede keus. 

Advertentie

Niet onomstreden bij Aalsmeer en Volendam en toch al vertrekken naar Duitsland. Niet de tweede Bundesliga, maar het trapje daaronder. Houtepen en Zwarthoed kregen na het bekendmaken van hun transfer kritiek. “Daar ben ik niet van slag van geraakt. Toen ik van Volendam naar DFS Arnhem ging vonden mensen daar ook wat van. Je wordt harder”, vertelt Zwarthoed.

Jeugdinternational Houtepen, onderdeel van het Rookie Team van Mizuno, moest wel even slikken. “Er ontstond veel commotie. Dan ga je wel even twijfelen. Maar er zijn meer wegen die naar de top leiden en met een klein kringetje van mensen om mij heen ben ik achter deze keuze gaan staan. Nu de competitie is begonnen kan ik zeggen dat de kracht van de derde Bundesliga in Nederland wordt onderschat”, legt de middenopbouwer uit. 

HSG Nordhorn-Lingen
Het duo woont samen in Duitsland. Trainen doen ze bij TV Cloppenburg en op dinsdag bij HSG Nordhorn-Lingen. “Heel vet. Dat is ook precies de reden waarom het voor mij interessant was om deze stap te maken. Ik kan me in alle rust verder ontwikkelen en mijn uitgestippelde plan volgen. Veel spelen met TV Cloppenburg en extra belasting op een hoger niveau tijdens de trainingen in Nordhorn ”, aldus Houtepen.

Advertentie

“De beleving in Duitsland is niet normaal”, vertelt Houtepen enthousiast. “Vanaf maandag gaan de ogen al op het weekend. Winnen is alles. Dat is de Duitse mentaliteit. Daar wil ik graag van leren.”

Tevreden met het niveau
Op de middenopbouwpositie krijgt Houtepen veel vertrouwen en speelminuten van de Poolse coach van TV Cloppenburg Leszek Krowicki. Dat was bij Aalsmeer wel anders waar de Zeeuw Vaidas Trainavicius uit Litouwen voor zich had. Zwarthoed staat gemiddeld een half uur op de rechterhoek: “In de BENE-League speel je vaak voor weinig mensen. Hier is het druk. Een speler van Wilhelmshavener HV moest er de vorige keer met rood af en dan staan er 950 mensen naar je te fluiten. Je leert onder druk te spelen.”

“De stap naar TV Cloppenburg voelt aangenaam. Pas na enkele weken weet je of je er goed aan gedaan hebt en op dat punt ben ik wel”, zegt Zwarthoed. Houtepen knikt: “Ik ben zeer tevreden met de minuten en het niveau van de competitie. Ik zou mensen willen uitnodigen te komen kijken. Ik weet zeker dat ze er van staan te kijken.”

Tussen de volwassenen
Zwarthoed gaat verder: “We worden hier als persoon ook sterker van. Op de HandbalAcademie wordt veel voor je gedaan en voorgekauwd. Dat is in Duitsland tussen de volwassenen wel anders.” Houtepen besluit: “De punten gaan binnenkort komen. Dan kunnen we helemaal spreken van een goede keuze.”

Advertentie