Skip to main content

Historische uitschakeling van EK-finalist Spanje

By 17 januari 2024Voorpagina

EK-finalist van twee jaar geleden Spanje is gisteravond niet verder gekomen dan 33-33 tegen Oostenrijk, waardoor het land voor het eerst in zestien EK-deelnames de groepsfase niet heeft overleefd.

Advertentie

In Mannheim maakte rechteropbouwer Janko Bozovic negen tellen voor het eind de 33-33. Met veel haast probeerde Spanje nog te scoren, maar dat mislukte. Na de zoemer vielen de Oostenrijkers elkaar in de armen, omdat het land ten koste van Spanje samen met Kroatië doorgaat naar de hoofdfase van het eindtoernooi in Duitsland.

Zes keer de halve finale
In de voorgaande zestien EK’s haalde Spanje keer op keer de hoofdfase en zelfs zes maal de laatste vier. Twee jaar geleden was Zweden, groepsgenoot van Nederland, in de EK-finale te sterk voor de vaak zo geslepen Spanjaarden.

Tegelijkertijd is Olympisch kampioen Frankrijk groepswinnaar van poule A geworden. In een directe strijd om de eerste plaats werd thuisland Duitsland met 33-30 (17-15) verslagen. Zo begint Frankrijk net als Hongarije in hoofdgroep I met twee punten aan de volgende fase van het Europees kampioenschap. ‘Beul’ Oostenrijk en Kroatië staan op één.

Vanavond om 18:00
Nederland, nul punten mee naar Hamburg, start vanavond om 18:00 in hoofdgroep II. Wereldkampioen Denemarken wacht voor Oranje. Daarna volgen voor de nationale ploeg achtereenvolgens Noorwegen, Slovenië en Portugal.

Foto: FotoReza

Advertentie