Skip to main content

Hoofdrolspelers: “Ik krijg er nog steeds kippenvel van”

In ‘Hoofdrolspelers’ kijken we met landgenoten die in 2018 opvielen terug op het kalenderjaar. Zo werd Mark Bult kampioen van Duitsland. Dat deed de oud-international als assistent van SG Flensburg-Handewitt.

Advertentie

In februari 2017 werd plots de kop gepubliceerd: ‘SG Flensburg-Handewitt verpflichtet Mark Bult’. Oftewel: Mark Bult sluit zich aan bij SG Flensburg-Handewitt. Door een blessure bij de kampioenskandidaat uit Duitsland keerde de rechteropbouwer VfL Gummersbach snel de rug toe. “Ik kende de toenmalige trainer Vranjes nog uit mijn tijd bij Nordhorn. We hebben daar samengespeeld. Ik was heel blij dat ze belden. Ik was niet helemaal op mijn plek meer bij Gummersbach. Ik ben snel gegaan”, vertelt Bult gretig.

Mark Bult brak als speler door bij E&O uit het Drentse Emmen. Via HSG Nordhorn kwam de oud-international onder meer terecht bij grote clubs als Vive Kielce uit Polen en Füchse Berlin. “In Berlijn heb ik als speler mijn beste tijd gekend”, glimt hij. “Daar ben ik vier seizoenen de eerste keus op de rechteropbouw geweest. In de halve finale van de Champions League werden we uitgeschakeld door THW Kiel. De absolute wereldtop heb ik niet weten te halen. Tot nu. Als trainer.”

Trainingscursussen
In de zomer van 2017 hakte Bult een moeilijke knoop door. Toenmalige assistent van SG Flensburg-Handewitt Maik Machulla werd na het vertrek van Vranjes doorgeschoven. “Hij werd de Chef en belde me meteen of ik zijn assistent zou willen worden”, gaat Bult terug naar anderhalf jaar geleden. “Ik wilde na mijn carrière als speler altijd al de stap maken als trainer. Ik was in Nederland al bezig met verschillende trainingscursussen. Mijn gezin en ik voelden ons geweldig bij de club en dus was het na goed nadenken een optelsom.”

Advertentie

“De inwoners worden er emotioneel van”

Langs de lijn beleefden Machulla en Bult een droomseizoen. In 2018 kroonde SG Flensburg-Handewitt zich na veertien jaar zonder titel weer tot allerbeste club van Duitsland. “Ik krijg er nog steeds kippenvel van. Daar hebben we als technische staf samen met de spelersgroep zo hard voor gewerkt. Het heeft ook veel in beide plaatsen teweeg gebracht. Ik woon in Handewitt en word nog vaak aangesproken over de titel. De inwoners worden er emotioneel van. Mensen zijn ons dankbaar dat ze zich weer ‘Deutsche Meister’ mogen noemen.”

Vrouw
“Natuurlijk, met spelers als Jim Gottfridsson beschikken we over heel goed materiaal. De wereldtop speelt bij de club, maar juist zij zeggen dat de huidige technische staf heel goed werk verricht”, is Bult opgetogen. “Ze loven de communicatie van Maik en mij richting de ploeg. We laten ze soms zelfs mee beslissen. Het klikt. Dat is heel fijn. Ik moet zeggen dat we ons, bijvoorbeeld door het kijken van heel veel video’s, tot in de puntjes proberen voor te bereiden. Het heeft geholpen.”

Bult gaat een intens jaar afsluiten. Naast het terughalen van de titel naar de club uit Noord-Duitsland, moest hij met zijn gezin een klap verwerken. De vrouw van Bult kreeg een jaar geleden een hersenbloeding. “De doktoren vreesden het ergste en deelden dat ook mee. Gelukkig is mijn vrouw op de weg terug. Ze heeft zich geweldig terug geknokt. Ze is nog niet de oude, zo heeft ze moeite met praten, maar is aan de beterende hand.”

Hoofdtrainer
Het gezin kreeg veel steun. Opnieuw deed Duitsland Bult goed. “Ik heb lang nagedacht om terug te keren naar Nederland. Tot het aanbod vanuit Flensburg”, gaat Bult verder. “Ik ben blij dat ik hier ben. Ik leer zoveel van Maik en de spelers. Het is goed voor mijn ontwikkeling. Uiteraard hoop ik in de toekomst ergens als hoofdtrainer aan de slag te kunnen gaan. Het lijkt me fantastisch om zelf een team te sturen. Ik heb zoveel ideeën.”

“Ik heb lang nagedacht om terug te keren naar Nederland”

Bult mikt in de toekomst op een club in Duitsland. “Ik heb op dit moment geen reden om als trainer te gaan werken in Nederland”, is hij eerlijk. “Ik ben assistent bij een van de beste clubs van de wereld, dan wil je ook op een zo hoog mogelijk niveau actief blijven. Mijn doel is om Bundesliga-trainer te worden. De handbalsport is zo groot in dit land. Het is echt genieten.”

Bondscoach
Onder bondscoach Joop Fiege mocht Bult in mei 2017 nog eens terugkeren in de kleuren van de nationale ploeg. Toen Nederland een jaar geleden op zoek was naar een nieuwe bondscoach, gonsde ook de naam van Bult rond. “Op dit moment is er een goede ploeg met veel talent. Ze willen hard werken. Natuurlijk is het een fantastische eer om bondscoach te worden, maar Erlingur Richardsson doet het op dit moment goed. Dat is het belangrijkste. In de toekomst zou ik geen ‘nee’ zeggen, maar op dit moment is het geen voor de hand liggende optie.”

Het SG Flensburg-Handewitt van assistent Bult sluit het kalenderjaar af met achttien zeges in de Bundesliga. Ook is de ploeg uit Noord-Duitsland nog actief in de Champions League.

Advertentie