Skip to main content

Hoopvolle Malestein: “Er komt een belangrijk toernooi aan”

Met vijf goals werd Angela Malestein (30) een van de topschutters van het eerste oefenduel tussen Nederland en Hongarije. De rechterhoekspeler is in aanloop naar het belangrijke wereldkampioenschap bijzonder blij met de terugkeer van generatiegenoten.

Advertentie

Het tweeluik met Hongarije is heel vermakelijk voor Malestein, want de linkspoot speelt al sinds 2020 in het land. In Rotterdam passeerde Malestein teamgenoot bij Ferencvaros Blanka Böde-Biro vijf keer. “Dat was lachen en leuk”, zegt ze na de 25-23 zege.

De tweede van Malestein was vanuit een strafworp en zowel de rechterhoek van Oranje als de getunnelde goalie van de oefenpartner konden hun lach niet inhouden. “Ik neem vaak na de training nog vijftien tot twintig schoten met haar. Ook vaak penalty’s. Dan sta je opeens in een interland tegenover elkaar.”

Het was tegen Hongarije nog niet groots, maar Malestein – die na het uur in Zuid-Holland nog lang nababbelde met de Hongaren – voelt iets bij de nationale ploeg ontstaan. “We kunnen ons ook niet meer achter jonkheid verschuilen. Alle meiden spelen in de Champions League en komen wekelijks op hoog niveau in actie. Als alles samenkomt, waarom niet?”

Advertentie

Karakter
Malestein doelt op ver komen op het wereldkampioenschap. “Ook het OKT staat op het spel. Er komt een belangrijk toernooi aan. Het zijn de feiten”, aldus de Utrechtse die samen met Dione Housheer de meeste doelpunten voor de nationale ploeg scoorde. ‘WOTM’ werd trainingsmaatje Böde-Biro.

“Natuurlijk ben ik blij dat speelsters als Lois Abbingh, Tess Lieder en Estavana Polman weer helemaal terugzijn”, vervolgt Malestein. In 2019 werd ze samen met het drietal wereldkampioen. Daarna ontbraken Abbingh, Lieder en Polman op sommige eindrondes door blessureleed en zwangerschappen. “Die brengen karakter met zich mee. Uitstraling is belangrijk. Types als Abbingh, Polman. Dat zijn leiders.”

Ook Yvette Broch gaat zich bij de A-ploeg voegen. Nog zo’n dertiger die al eens een medaille in het tenue van Oranje won én uitkwam op de Spelen.

Samenstelling klopt
“Als je ver wilt komen…”, waagt de linkspoot zich aan een uitspraak. “Dan heb je die nodig. In de kleedkamer en ook daarbuiten. Iedereen pikt dat, ja. Ik denk dat de samenstelling van het team klopt en kijk erg uit naar het WK dat beginnen gaat.”

In tegenstelling tot Malestein is leeftijdgenoot Lieder na haar comeback niet zeker van een basisplaats op het toernooi in Denemarken, Zweden en Noorwegen. Yara ten Holte bemande gisteravond vijftig van de zestig speelminuten het doel.

Voor Malestein en co op 30 november het wereldkampioenschap openen, wordt vanmiddag een laatste keer tegen Hongarije geoefend. In Almelo klinkt om 15:00 het beginsignaal en de oefeninterland is live te zien op NPO1. “Ik hoop dat ik nog eens een strafworp tegen Blanka mag nemen”, lacht de Oranjedame ondeugend.

Foto: FotoREza

Advertentie