Skip to main content

Houdini-act Frankrijk: Olympisch kampioen ten koste van titelhouder Zweden naar EK-finale

By 26 januari 2024Voorpagina

Niet Zweden dat rond het uur met 26-27 voor stond, maar Frankrijk speelt zondagavond in Keulen om de Europese titel. Na een ongelooflijke – werkelijk niet te geloven – afstandsgoal van Elohim Prandi en tien minuten verlengen is het vanavond bij de laatste vier 34-30 voor de ploeg in het donkerblauw geworden.

Advertentie

Met een geweldige Andreas Palicka onder de lat knokte Zweden zich na rust terug van 17-11 achter. Vanaf de kant zag Dika Mem, Frankrijk dacht dat de buit al binnen was, hoe negenvoudig doelpuntenmaker Felix Claar de titelhouder weer op gelijke hoogte en zelfs voor bracht. Na 26-27 leek de tijd om, maar Prandi mocht namens Frankrijk nog één keer schieten.

Van elf meter met een gele muur voor zich kreeg de opbouwspeler van PSG de bal toch achter zijn teamgenoot in Frankrijk Palicka. De eerste drie goals in de verlenging waren ook voor Frankrijk (30-27) waarna een moegestreden Zweden toch opgeven moest.

Ook in de eerste dertig minuten was Frankrijk beter dan Zweden. Mem, assistkoning Nedim Remili en linkerhoekspeler Hugo Descat zorgden voor het verschil van zes. Uitgerekend laatstgenoemde schoot Palicka in de tweede helft in vorm door oog in oog me de Zweedse goalie, Palicka was voor de pauze nog matig, twee strafworpen en een rebound van heel dichtbij te missen.

De Olympisch kampioen treft zondagavond in de Lanxess Arena de winnaar van Duitsland – Denemarken. De tweede halve finale is vanavond vanaf 20:30 te zien op ZDF en Ziggo Sport Docu.

Foto: FotoReza

Advertentie