Skip to main content

Huiswerk bezorgt HC Groot Venlo landstitel: “We konden VOC dromen”

Underdog HC Groot Venlo heroverde in twee wedstrijden met VOC de landstitel. Trainer/coach Robin Gielen bestookte zijn ploeg drie weken lang met huiswerk. “Alle plannen lagen klaar.”

Advertentie

Na bekerwinst en een foutloze route richting de finale waren de Amsterdammers de favoriet om de schaal. Helemaal omdat HC Groot Venlo in de nacompetitie bij VZV verloor en moeite had met SEW. “Maar dat zorgde ervoor dat we wisten dat we goed voorbereid moesten zijn”, vertelt Gielen.

Een week geleden kwam de nummer twee van de reguliere op de vloer van VOC op voorsprong (28-29). “Ik heb heel veel wedstrijdbeelden van VOC bekeken en zag dat Tess van Buren belangrijk was. Zij is niet de topscorer, maar wel het radartje dat de motor laat draaien. In wedstrijd één hebben we haar aan banden proberen te leggen. Daarna was het zaak vanuit een meer offensieve dekking hun schutters ver van ons doel te houden.”

Dekking geeft doorslag
“Nee, ik had dit na de verloren finale in Almere niet gedacht. Ik wist dat we het in ons hadden. Ook in Europa hebben we tegen goede tegenstanders gepiekt, maar in de play-offs liep het niet”, geeft de trainer/coach van HC Groot Venlo toe. “In de tweede wedstrijd met VOC hebben we ons plan weer aangepast. De dekking gaf de doorslag. Na veertig minuten hadden we er nog maar elf tegen en uiteindelijk liep het goed af. Gelukkig maar, want ik denk dat we er in een derde wedstrijd af zouden zijn gegaan. De ploeg is gisteren tot het uiterste gegaan.”

Advertentie

De kampioenenmaker, in 2022 werd Gielen voor het eerst landskampioen met de blauw-witten, vervolgt: “We konden VOC dromen. Ik heb de meiden iedere training weer een brokje met beelden gegeven. Inmiddels ben ik wel handig in het knippen van filmpjes, haha. Alle plannen lagen klaar. De meiden zijn in het strijdplan gaan geloven.”

De beste studenten zijn de grootste talenten van het land te slim af. Na de zomer staan beide finalisten er heel anders voor. Landskampioen HC Groot Venlo zwaaide met de schaal in de hand Demi Smolenaers, Pien de Swart, Becky van Nijf en Minke van Katwijk uit. Terwijl VOC veel jeugdinternationals aan het buitenland kwijtraakt. Ook Gielen keert niet terug in de eredivisie.

Houthalen
In de allerlaatste voor HC Groot Venlo pakte hij voor de tweede keer goud. “Als je dit van te voren in een script zet, zou het een té romantisch verhaal zijn”, lacht de oud-international. In het nieuwe seizoen staat Gielen bij het Belgische Houthalen voor de groep. “Een ambitieuze verenging. Ze zijn afgelopen jaar tweede in de Eerste Nationale geëindigd en willen op den duur naar de BENE-League promoveren.”

“Ik heb daar vanavond al mijn eerste meeting. Ze wisten dat als ik kampioen zou worden, dat ik vanavond langs zou komen. Dat werd al in de groepsapp gezegd”, besluit Gielen tevreden. Over de grens wordt hij herenigd met assistent Marco Hoogeveen.

Foto: FotoReza

Advertentie