Skip to main content

“Ik krijg de tijd speelsters individueel veel beter te maken”

By 17 april 2020Eredivisie, Voorpagina

In Nederland staat Rachel de Haze (29) vooral bekend om haar vele goals voor VOC. Als trainster/coach wil ze in Amsterdam aankomend seizoen een nieuwe stempel verdienen.

Advertentie

Na lang twijfelen besluit De Haze dan toch Ricardo Clarijs bij de landskampioen op te volgen. “Je vraagt je natuurlijk af: is dit wel het juiste moment? VOC heeft heel veel gewonnen. De insteek bij de club gaat wijzigen, waardoor ik denk dat de klus op het juiste moment komt”, legt ze uit.

Elf seizoenen achter elkaar speelde De Haze in het donkergroen van de formatie uit de hoofdstad. De laatste drie jaar mocht de goaltjesdief keer op keer de schaal omhoog houden. Een transfer naar het buitenland wees ze af. Onder Clarijs maakte De Haze haar eerste stapjes in het trainersvak.

Timing
“Ik wil vooral meiden stimuleren beter te worden”, legt De Haze uit. “Ik wil ze laten meedenken. Ik ben geen voorstander van alles maar voor kauwen. Wanneer het team in een wedstrijd dat nodig heeft dan zal ik natuurlijk ingrijpen, maar ik wil de meiden graag vrij laten in het veld.”

Advertentie

“Ik ben geen voorstander van alles maar voor kauwen”

In Amsterdam komt De Haze aan het roer van de regerend landskampioen. “Ik snap het wanneer mensen vraagtekens plaatsen bij de timing van mijn aanstelling. Ik kom net kijken, maar dat betekent niet dat je de ploeg minder te bieden hebt. Ik ben er niet altijd van overtuigd dat iemand die langer in dit vak zit beter is. Ik kan al heel vroeg beginnen met leren.”

Nikita van der Vliet
Na de zomer gaat VOC zich niet fixeren op de landstitel. “Belangrijke krachten vertrekken. Het team zal jonger worden, waardoor het kampioenschap niet meteen een realistisch doel is”, legt De Haze uit. “Ik krijg de tijd speelsters individueel veel beter te maken. Wanneer dat gaat gebeuren kan er gesproken worden over presteren.”

Nikita van der Vliet gaat de Amsterdamse club inruilen voor Nykøbing. Bij de Deense eredivisionist staat Dione Housheer al onder contract. Ook de international heeft een verleden bij VOC. Rechterhoekspeelster Britt van der Baan is gekaapt door Bundesliga-club TuS Metzingen.

Geroepen
“VOC wil zich zeker niet verschuilen”, wil de nieuwe hoofdtrainster kwijt. “Een club als VOC wil altijd meedoen in de top, maar realistisch zijn is als het om talenten gaat belangrijk. Als oud-speelster weet ik als geen ander dat het opvangen van de speelsters die vertrekken een hele opgave gaat worden.”

“Van de buitenkant gaat er een hoop geroepen worden”

De Haze besluit: “Van de buitenkant gaat er een hoop geroepen worden, maar ik wil me eerst vooral focussen op het beter maken van de speelsters in de groep. Daar is VOC goed in. Ik ben blij dat ik daar deel van mag uitmaken.”

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie