Skip to main content

“Ik moet ze soms afremmen, maar dat doe ik liever dan ze een schop geven”

WHC/Hercules bouwt aan iets moois. Na de landstitel bij de A-junioren hopen de Hagenezen in de eredivisie lang mee te doen om de bovenste plaatsen.

Advertentie

Jeugdinternationals in de hoofdmacht en ook aangetrokken krachten met ervaring als Stan Zwinkels en Lars Hemmes in het tenue van fusieclub WHC/Hercules. Het team van Wesley Hage en zijn assistent Nick Masmeijer is een eredivisieclub geworden om rekening mee te houden. “Het valt allemaal goed samen”, is de eerste conclusie van hoofdcoach Hage.

Hij zag WHC/Hercules afgelopen weekend ver van huis in Emmen overtuigen tegen E&O (20-29). “We hadden na de ruime nederlaag van een week eerder iets goed te maken”, lacht Hage. Tegen de stadgenoot gaven de Hagenezen niet thuis (34-20). “De maandag erop stond iedereen weer gebrand op de training. Dat zag je terug in de wedstrijd tegen E&O.”

Plekjes stijgen
Hage is bezig aan zijn tweede seizoen als hoofdtrainer bij WHC/Hercules, maar loopt al jaren in Den Haag rond. “Als jeugdtrainer, bij de damesploeg, in het veld en nu dus als coach van het eerste”, somt de jeugdbondscoach op. “Dit jaar wil ik met de groep een nieuwe stap zetten. Al twee jaar op rij eindigen we in de top-8. Ik wil plekjes stijgen. Drie, vier? Echt veel meer durf ik ook niet te vragen, want we hebben een jonge groep.”

Advertentie

WHC/Hercules heeft afscheid genomen van routiniers als Erwin Roeleveld en Mark Boers. In Drenthe maakten Koen Houdijk en Daan van Vliet de meeste goals namens de gasten. Laatstgenoemde is pas 16 jaar en werd in de lente landskampioen met de A-junioren van de wit-blauwen. “Ik weet al jaren wat er rondloopt binnen de opleiding en ze hebben op de deur geklopt. Dit seizoen gaan jongens als Daan veel minuten in de eredivisie maken. Het valt allemaal lekker samen met de gasten die al langer in het eerste spelen.”

Klaa voor BENE-League?
“Ik moet ze soms afremmen, maar dat doe ik liever dan ze een schop geven”, vervolgt Hage. Hij combineert het hoofdtrainerschap bij WHC/Hercules met een baan als gymdocent op een basisschool in de buurt. “Ook het bestuur is enthousiast. Zij wilden ook graag verjongen en bouwen. De vereniging wil een stap maken en het is zaak de organisatie te laten meegroeien.”

Alleen dan kan WHC/Hercules de toptalenten nog even binnenboord houden, want kapers liggen nu al op de loer. “Als een talent klaar is voor de BENE-League dan kan ik goed leven met een transfer, maar als ze eerst in een tweede team in de eredivisie spelen heb ik ze liever nog bij de club. Dan blijft de sport ook hier in trek. Alles valt of staat met ons programma matchen met de ambitie van de jongelingen. Dat zit hem dan in mijn ogen niet in een autootje of geld, maar wel trainingsuren. Ze moeten zich bij WHC/Hercules kunnen ontwikkelen. Dan hoeven ze ook niet ver weg te gaan.”

Thuis tegen BFC
Spreken van meedoen om de titel durft Hage, ook gezien de offday in de hal van Hellas, niet. Hij koestert vooral de stabiele fundering binnen zijn groep. De coach besluit dan ook: “Geen van de jongens denkt het spelletje te hebben uitgevonden. Iedereen wil elkaar helpen, ook al speel je op dezelfde positie. Iedereen heeft eigen kwaliteiten en die willen Nick en ik zo optimaal mogelijk blijven benutten.”

Dit weekend volgt de volgende test voor WHC/Hercules en Hage. BFC komt op bezoek. Beide teams hebben na drie wedstrijden vier punten.

Foto: Jaap van der Pijll

Advertentie