Skip to main content

“Ik neem liever wat meer risico dan dat ik blijf passen”

By 3 december 2021Oranje, Oranje Dames, Voorpagina

Door haar succesvolle entree in de Champions League zijn de verwachtingen rond Dione Housheer (22) hoger dan ooit. Wordt zij dit WK de nieuwe nummer één op de rechteropbouw?

Advertentie

Op plaats zes van de topschutterslijst van de Champions League heeft Housheer zich anderhalve week geleden bij de nationale ploeg gemeld. Haar talent was bekend, maar nu wordt er ook echt rekening gehouden met de slimme linkspoot. “Laura (Van der Heijden, red.) en ik vullen elkaar op de rechteropbouwpositie goed aan”, laat Housheer in Radio HI weten.

In het veld bravoure, daarbuiten past Housheer op haar woorden. Sinds haar transfer naar het Deense Odense HC heeft Housheer zich in de Champions League getoond. “Meestal heeft een nieuwe speler tijd nodig zich aan te passen en te wennen aan de nieuwe tactiek, maar vanaf het begin gaat het al heel goed. Dat heeft me wel verrast.”

Soms te creatief
Odense HC is nog ongeslagen in Denemarken en in Europa heeft Housheer er als debutant al 41 in liggen. “Ik neem liever wat meer risico dan dat ik blijf passen”, klinkt het stellig. “Met meer gevaar help ik mijn teamgenoten vrij te spelen. Ik hou ook wel van een passje naar de cirkel. Als ik teveel fouten maak dan haalt m’n coach me eruit.”

Advertentie

Zo werkt het bij Odense HC. “Soms ben ik te gretig, creatief”, weet Housheer. “Dan maak ik teveel technische fouten en kan ik soms beter passen dan schieten. Maar dat hoort ook bij mijn spel. Ik moet de juiste balans vinden.”

Niet meer als ‘ukkie’
In het oranje-wit van Odense HC heeft Housheer haar ritme gevonden. Ook bij de nationale ploeg wordt steeds meer van haar verwacht. Wanneer gaat de jonge twintiger de kar trekken? “Er zijn veel goede speelsters bij het Nederlands team. Ik ben blij dat ik in de Champions League heb kunnen laten zien met de top mee te kunnen. Ik sta er niet als ‘ukkie’, maar laat mijn eigen spel zien.”

In Denemarken speelt Housheer samen met Bo van Wetering, Kelly Vollebregt en Lois Abbingh. Allemaal mee naar Torrevieja. “Het helpt dat je elkaar dagelijks ziet. Je bent op elkaar ingespeeld.” Housheer koestert de sterke link met Abbingh, maar ziet het niet als voordeel ten opzichte van Van der Heijden. “We zijn verschillende speelsters. Als zij goed speelt wil ik heus langer zitten.”

Wereldtitel voelt niet als zwaar
De Champions League lukt. De volgende stap voor showmaker Housheer is schitteren namens Oranje op een eindtoernooi, al spreekt ze dat niet uit. Ze verschuilt zich achter het teamproces. “We verdedigen in Spanje onze titel, we willen ons bewijzen”, besluit Housheer. Ze fluistert over het halen van de kwartfinale. “De wereldtitel voelt niet als zwaar. We zijn er vooral heel trots op. Dat gevoel wil je nog eens meemaken.”

Foto: FotoReza

Advertentie