Skip to main content

”Ik sta pas aan het begin van mijn handballoopbaan”

In het pas uitgekomen Handbal Inside Magazine spreekt Ingrid Lemmens met Ids Eussen. De rechteropbouwer van de Lions spreekt over zijn toekomstplannen en de interesse uit het buitenland. “Ik ben nog niet uitgeleerd in Nederland.”

Advertentie

Je hebt in Limburg tal van handbalfamilies, waarvan de familie Steins en Smits de bekendste zijn. Sinds kort heeft ook de familie Eussen zich in dat rijtje gevoegd met drie kinderen in de BENE-League en eredivisie. Ids Eussen (20) is de oudste en werd onlangs uitgeroepen tot talent van het jaar.

Cameraploeg
Wat moet die cameraploeg toch daar, dacht Ids Eussen enkele weken geleden toen er een man met een grote camera op zijn schouder de sporthal binnenwandelde. “Ik had echt geen flauw idee en dacht dat ze een afspraak hadden met iemand van het bestuur van LIONS.”

Niets bleek echter minder waar. De cameraploeg kwam niet voor een bestuurslid, nee, de cameraploeg kwam voor Eussen. Terwijl hij nog altijd niks doorhad, begonnen zijn ploeggenoten naar hem te kijken en te wijzen en uiteindelijk ook te applaudisseren. Want Eussen werd die avond in het zonnetje gezet vanwege zijn titel ‘talent van het jaar’. Een gigantisch grote verrassing voor hem.

“Ik had écht niet door dat ze voor mij kwamen,” blikt hij met een lach terug. “Dus de verrassing was wel groot. Het is een hele eer. Mijn teamgenoten feliciteerden me ook. Natuurlijk is het geen heel grote prijs en sta ik pas aan het begin van mijn handballoopbaan, maar het is toch wel erg leuk. Het geeft je een goed gevoel en een boost om verder te gaan met waarmee ik bezig ben. Want ik sta natuurlijk nog maar helemaal aan het begin en heb nog genoeg dromen: buitenland, Nederlands team …”

Naar het buitenland?
Eussen speelt bij LIONS op zijn favoriete positie, de rechteropbouw. Als linkshandige speler komt hij daar het beste tot zijn recht. “Op die positie liggen ook mijn ambities, ik heb niet het streven om middenopbouwer te worden,” vertelt de tweedejaars student fysiotherapie. Hij wil slagen bij LIONS. Het winnen van de BENE-League afgelopen seizoen smaakte naar meer, zeker omdat het behalen van het landskampioenschap mislukte. Om die reden sloeg hij ook bewust nog een aantal aanbiedingen van buitenlandse ploegen af. Zo had onder meer TBV Lemgo interesse, waar hij ook meetrainde. 

Advertentie

“Ik had bij een aantal tweede teams van Bundesligaclubs kunnen gaan handballen in de derde Liga, maar ik denk dat het niveau vergelijkbaar is met de BENE-League en ik ben nog niet uitgeleerd in Nederland. Vandaar dat ik ervoor heb gekozen om nog een seizoen bij LIONS te blijven.”

Voor volgend jaar wil hij wel een stap maken. Zijn plan is om dan naar een club in de Tweede Bundesliga te gaan. Al heeft hij niet per se een hele carrièreplanning in zijn hoofd zitten. “Dat kun je wel hebben, maar het loopt toch altijd anders dan je denkt,” is hij realistisch. 

Professioneel handballer
Toch vindt hij de weg die bijvoorbeeld Luc Steins heeft gevolgd wel de beste. “Iedereen bewandelt zijn eigen pad, maar ik vind het wel knap hoe hij het heeft gedaan. Ik wil beginnen in de Tweede Bundesliga en dan kijken of ik naar de top van de Tweede Liga of onderste ploegen Eerste Liga kan gaan. Maar ik zie wel hoe het gaat, het is toch niet te plannen. Misschien ligt mijn plafond wel in de Tweede Bundesliga en dan moet ik dat accepteren. Ik ga er in elk geval keihard voor werken om professioneel handballer te kunnen worden.”

In het magazine spreekt Eussen onder andere nog over zijn droom van het spelen in Oranje en hoe het is om in een handbalfamilie op te groeien. Het volledige verhaal lezen? Word dan hier lid van het Handbal Inside Magazine en ontvang de meest recente editie meteen in huis. 

Tekst: Ingrid Lemmens
Foto: FotoReza

Advertentie