Skip to main content

“Ik wil me niet alleen als dekkingspecialist gaan uitgeven”

Met een rol in de dekking neemt specialist Jelte Hiemstra (18) geen genoegen. Bij Tachos wil de jeugdinternational ook in balbezit belangrijk zijn.

Advertentie

Tijdens de EHF Championship afgelopen augustus werd Hiemstra na de verloren finale naar voren geroepen. De Noord-Brabander kreeg als verdediger van Jong Oranje een plekje in het All Star Team. “Voor even leuk, maar ik had Noord-Macedonië graag verslagen”, blikt Hiemstra terug. 

Op het EK voor B-landen kreeg hij een verdedigende hoofdrol van coaches Freek Gielen en Edwin Kippers. “Ik ben twee meter lang en communiceren gaat me goed af. Ik ben blij dat ik in Letland op deze manier van waarde heb ik kunnen zijn, maar ik wil het liefst zo compleet mogelijk worden.”

Op de linkeropbouw bij Tachos
In de midweek traint Hiemstra op Papendal. “Op de HandbalAcademie staat individuele ontwikkeling voorop. Dat helpt me vooruit. Ook de gerichte krachttraining werkt”, legt Hiemstra uit. De linkeropbouwer van Tachos is in het coronaseizoen een stuk sterker geworden. “Dat moet ook, want op eredivisieniveau heb ik te weinig ervaring en dat wil ik met kracht compenseren.”

Advertentie

Als A-junior maakte Hiemstra de overstap van het toenmalige Olympia’89, nu fusieclub Dynamico, naar Waalwijk. “Een moeilijke keuze, want Olympia is een hechte club. Maar ik wist dat als ik meer uit mijn loopbaan wilde halen ik naar Tachos zou moeten. Daar stond een leuke A-jeugd en natuurlijk is de aansluiting met de eredivisieploeg snel gemaakt.”

In de toekomst
Binnen de ploeg van trainer/coach Hans van Dijk knokt Hiemstra voor speelminuten op de linkeropbouw. “In de dekking scoor ik vaak een voldoende. Het gaat nu ook aanvallend steeds beter”, veert hij op. “Ik wissel goede met minder goede wedstrijden af. Over het aantal doelpunten ben ik tevreden, maar dat moeten er in de toekomst wel meer worden. Ik wil naar de BENE-League.”

De achterstand van Tachos op koploper Houten is drie punten. Hiemstra: “In het begin hebben we zeker punten laten liggen. Er stond teveel druk op. Dat is er misschien vanuit de media ook opgezet, maar Hans (Van Dijk, red.) heeft de verwachtingen wat getemperd. Sindsdien spelen we vrijer en beter. In de eerste speelronde hebben we van Houten verloren. Ik zou het in de huidige vorm nog wel eens tegen hen willen proberen.”

Tegen laagvlieger Goirle
Hiemstra hoopt in het groen-zwart steeds meer van waarde te zijn. Zonder, maar ook met de bal. “De eredivisie is een mooie competitie me op links te laten zien. Bij Jong Oranje is de concurrentie op die positie groot en schik ik me in m’n rol, maar ik wil me niet alleen als dekkingspecialist gaan uitgeven. Ik ben nog maar achttien en kan nog heel veel trainingsuren te maken. Daarom zit ik ook op de HandbalAcademie.”

Op vrijdagavond meldt Hiemstra zich weer in Waalwijk. Dit weekend speelt Tachos uit bij laagvlieger GHV. Een Brabants onderonsje. 

Foto: Tina Kolthof

Advertentie